Tillspetsade missöden i Oslo-panorama

Sverige är inte bortskämt vad gäller norsk film – men nu finns "I belong" av Dag Johan Haugerud att strömma.

Ann-Kristin (Henriette Steenstrup) har en jobbig arbetsdag framför sig i filmen "I belong."

Ann-Kristin (Henriette Steenstrup) har en jobbig arbetsdag framför sig i filmen "I belong."

Foto: Rune Kongsro/Motlys

Filmtips2021-01-22 06:40
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dramakomedi

Titel: I belong

Premiär: Visas nu på Draken Film

I rollerna: Laila Goody, Henriette Steenstrup, Ragnhild Hilt med flera

Regi: Dag Johan Haugerud

Speltid: 118 min

Den norske regissören Dag Johan Haugerud låg bakom kritikerrosade "Barn" från i fjol. Lejonparten av hans filmografi finns nu tillgänglig för strömning på Draken Film, däribland den hyllade långfilmsdebuten "I belong" (2012).

En författare ska läsa in ljusboksversionen av sin roman. Hon har problem med halsen och är osäker på huruvida hon i stället borde ha anlitat en skådespelare. Trevande inleder hon historien om tre kvinnor som tvingas samåka till arbetet efter att deras bilars däck har punkterats. Tittaren sugs in i berättelsen i berättelsen, där en jobbig arbetsdag väntar trion.

Berättarglädjen känns igen från Haugeruds senare verk och likaså skådespelarensemblen. Med utgångspunkt i tillspetsade missöden utforskas mellanmänsklig kommunikation, etik och moral. Spekulativa anslag pareras med en ännu större dos humanism, och lösningen finns alltid inbakad i problemet. Haugerud räds inte det banala. Inte heller det pretentiösa eller rent smäktande. Rundmålningen av Oslos samhällsskikt är en initierad renodling av vardagens omständlighet. 

Det är svårt att tänka sig mer passande strömning just nu. "I belong" utgör, tillsammans med regissörens övriga katalog, lättsam och hoppfull tittning som stannar kvar. Ett universum att dyka in i och ut ur, och som förhoppningsvis får expandera över tid.