Ainbusk vaskar fram guldkornen

Det verkar som om de allra flesta tycker att det är rena rama skitkonceptet att ge ut samlingsplattor. Samlingsplattor är kommersiellt och simpelt och lättköpt lurendrejeri. Kan det förstås vara.

Skivrecensioner2003-11-22 00:14
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men det kan också vara fullständigt logiskt att summera och plocka ut guldkorn och visa upp det man förhoppningsvis är allra mest stolt och glad över och på det viset har Ainbusk sorterat essensen av sina 20 år som artister med plattan "En samling".
Bandets extremt begåvade textförfattare Marie Nilsson-Lind har gjort ett strålande jobb genom åren och det blir märkligt nog ännu tydligare i hennes sätt att handskas med översättningar. På förra skivan gav sig bandet i kast med att översätta John Lennon och The Pouges, och det brukar vara nästintill omöjligt att få översättningar godkända. Men när Yoko Ono läst Marie Nilsson-Linds översättning av "Happy X-mas" gjordes undantag.
Aibusk har genom åren stått för något alldeles eget i svensk musikbransch. De här "gotländska bondbrudarna" blandar pop, visa, folkmusik, krogshow, ståupp med känsla och energi och har hela tiden gått sin egen väg. I gott sällskap, allt som oftast. Samarbetet med Benny Andersson har väl inte precis varit en black om foten.
Här finns låtarna man förväntar sig, som "Lassie", bröllopsfavoriten "Älska mej", fina "Under stjärnan" från storsäljande julplattan "I midvintertid ­- En jul på Gotland", och också fyra helt nya låtar, där särskilt "Jag har gått inunder stjärnor", en tonsatt dikt av Pär Lagerkvist är värd ett spetsat öra.

Fakta

POP
Ainbusk:
"En samling"
(Stockholm records/Universal)

Läs mer om