Det spelas bättre musik utan mästerskap

Inget stort fotbollsmästerskap utan minst en VM- eller EM-låt. Det är numera en självklarhet, men den här dubbel-cd:n visar att företeelsen inte är helt ny. Många minns väl Nacka Skoglunds "Vi hänger me?" inför hemma-VM 1958 och inte minst Åby Ericssons "Vi är svenska fotbollsgrabbar" från VM 1974.

Foto:

Skivrecensioner2004-05-28 23:44
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Båda finns förstås med på den svenska delen av plattan, men det äldsta bidraget är "Svenska landslaget i landsflykt" med Tompa Jahn från 1950 och "Landskampsvisan" med Rio-Kalle och Putte Koch från 1952.
Svenska plattan innehåller förstås också allas vår Markoolio dubbelt upp dessutom. Både "Mera mål" och nya "In med bollen", som inte håller samma klass, finns med vid sidan av klassiker som "Campione" (E Type) och "När vi gräver guld i USA" (GES) och damlandslagets nya och rätt tama "Champions" med Shirley Clamp.
Allra bäst ändå två låtar som inte gjorts till något mästerskap. Torssons underbara "Det spelades bättre boll" och Tyskarna från Lund med sin "Global fussball OK".
Den internationella plattan är mera spretig och därmed också lite mera spännande. Här finns förstås Ricky Martins "La copa de la vida" (VM 1998), Dario G:s "Carnaval de Paris" från samma mästerskap och "Re-Sepp-Ten" (Vi är röde, vi är vide), den danska klassikern från 1986.
Roligare att höra är skiffelkungen Lonnie Donegans "World cup Willy" inför Englands-VM 1966 och Bulgariens EM-låt inför sommarens mästerskap.
Bäst är det dock när Pogues och Dubliners hyllar Jackie Charlton och hans irländska kämpar i "Jack?s heroes", Mano Negras "Santa Maradona" och Lightning Seeds och deras EM-låt "Three lions" från 1996.
Klart att allt inte är bra, men mycket väcker nostalgiska känslor och annat borde fått förbli bortglömt. Vem vill påminnas om "Vi gör så gott vi kan" med Schytts och VM-truppen från 1978? Men då gick det ju som det gick också.

Fakta

FOTBOLLSMUSIK
Markoolio, Ricky Martin, E Type, New Order:
"Fotbollsfeber"
(Bonnier Amigo)

Läs mer om