Frallans fest i kyrkan

Så har en av traktens mest begåvade rockmusiker givit ut en platta. Äntligen, måste man säga. Tolv år har det tagit att komma dit hän beskriver han själv, Fredrik "Frallan" Jonsson från Kisa. När det var dags att lirka sig förbi 30-årsdagen gick också skivplanen i uppfyllelse.

Foto:

Skivrecensioner2007-03-02 07:56
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Istället för 30-årsfest i nån bygdegård, blev det en konsert med alla musikaliska vännerna inför en knökfull Kisa kyrka. Och det är inga dåliga vänner han omger sig med. Här finns Josef Zackrisson, som både givit ut soloplatta och spelar sedan länge i Winnerbäcks Hov. Där finns Jens Back som också spelar i Hovet. Här finns bröderna Nilsson från Peggy Lejonhjärta. För att bara nämna några ur det breda musikaliska uppbådet.
Kyrkokonserten spelades in och i dag, fredag, släpps plattan. Sex egna låtar har han med "Frallan" och sen fyller han på med åtta väl valda covers
Blandningen Lundell, Cornelis, Thåström, Dan Andersson och Leonard Cohen säger mycket om "Frallans" musikaliska värld. De egna låtarna säger kanske ännu mer: Lundell! Inledande "Kvar här" är så mycket Ulf Lundell, att till och med jag länge är tveksam, är det en Lundellcover eller inte. Å andra sidan låter "Snart ska änglarna landa" mera som Jonsson&vännerna än Lundell, så någonstans kanske det jämnar ut sig.
Hur som helst kretsar texterna kring den ensamme mannens tankar om varför just han går kvar här med sin längtan efter kärlek, varför åren och tiden gnager så hårt i hans hjärta.
"Underbara Du", också den signerad Jonsson, är en sanslöst vemodigt vacker kärleksballad.
Sen gör han Thåström med oerhört stark Thåströmsfeeling, och jag kan bli ambivalent; varför så nära originalet? Och samtidigt; det är ju satans bra gjort - här också!
Cornelisklassikern "Somliga går med trasiga skor" också den mycket snyggt gjord. Särskilt det storslagna landningen med mycket snygg ettrig saxofon.
Och som sig bör i en kyrka avslutas hela akten med ett "Hallelujah".
Debutplatta, mycket välgjord och gott låtval ger ett generöst betyg.
Det jag saknar på plattan är Frallans bluesiga sida. Den är likaväl värd att spela in som den rockpoetiska. Och det får inte dröja till 40-årsdagen!

Fakta

Rock
FREDRIK JONSSON med vänner
"Kisa kyrka 06.12.10"
(KG MUSIC PRODUCTION)

Läs mer om