Tyvärr tamare svensk än brittisk spänning

Hygglig svensk spänning och riktigt spännande brittisk bjuder dagens deckarsvep på. Spännvidden är som vanligt stor ändå.

UNT:s recensent kan inte att lägga Tove Alsterdals nya bok ifrån sig. "Hon är en mästerlig berättare."

UNT:s recensent kan inte att lägga Tove Alsterdals nya bok ifrån sig. "Hon är en mästerlig berättare."

Foto: Henrik Montgomery/TT

Spänningslitteratur 2021-11-06 07:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Deckarsvepet

Om det nu är kvardröjande corona-effekt, eller en glåmig höst, men på något vis tycker jag trots den genomgående höga kvaliteten att just ingen av de svenska böckerna lever upp till potentialen hos författarna. Med detta sagt ska jag poängtera att alla bjudit på spänningsnjutning – vi talar ändå Sverige-elit. 

Den nordliga trenden håller i sig. Prisbelönade Tove Alsterdal berättar i "Slukhål" vidare om polisassistenten Eira Sjödin, som bidrog till att föregående "Rotvälta" blev så bra. Denna gång hittas en man som lämnats att svälta ihjäl i källaren till ett ödehus utanför Kramfors. Ett liknande fall upptäcks i Malmberget sjuttio mil norrut. Hur hänger de ihop? Ytterligare en man försvinner. Det går inte att lägga boken ifrån sig, hon är en mästerlig berättare även om jag tycker att intrigen blir väl sökt här. Mest lever den på polisernas relationer och försök att lösa livspusslet.

Viveca Sten har haft stora framgångar med sin serie "Morden i Sandhamn". När offren tog slut där begav hon sig till Åre i förra boken "Offermakaren" och där fortsätter "Dalskuggan" med vikarierande polisen Hanna Ahlander i förarsätet. När en före detta slalomstjärna hittas död leder spåren vartefter till en sluten frikyrklig sekt. Det är spännande och inkännande, särskilt står den unga pastorshustrun Rebecka ut. Men känslan är också att jag läst det tidigare.

Det är snart tio år sedan Cilla & Rolf Börjlind startade sin serie med Olivia Rönning & Tom Stilton i huvudrollerna i utmärkta "Springfloden". Det har blivit ytterligare fem böcker och nu den sjunde, "Den barmhärtige samariten".  Det är tyvärr den svagaste hittills. Nu är själva Rönning försvunnen och hennes kolleger och tillika vänner får en tuff uppgift. Expolisen Stilton insjuknar dessutom i svår covid, något som får ungefär lika stort utrymme som brotten. Bättre lycka nästa gång.

Även Christina Erikson verkar ha svårt med dagsformen med "Debutanten". Hennes tidigare böcker har alla hållit hög klass med ett bra radarpar, Elias Svensson och Cornelia Lind i huvudrollen och den mystiske Forsete som skipar poetisk rättvisa mot de som inte dömts tillräckligt hårt. När paret ska ta itu med ett självmord som ser mystiskt ut blir intrigen lite väl krystad, det stämmer liksom inte med tidsrymderna den skildrar. Men hon avslöjar dock identiteten på Forsete (eller gör hon verkligen det?) så läsvärd är den.

Det startar med två nedbrunna sjöbodar, ett enkelt fall väl? Kristina Ohlsson presenterade sin avhoppade polis August Strindberg, numera antikhandlare, med utmärkta "Stormvakt" förra året. De över 500 sidor hon bjuder på i "Isbrytare", även nu i Bohuslän, är några för många och historien trampar vatten då och då. Kärlekshistorien får mycket plats, inte fel i sig, men det stannar upp en del. Bra lokalkänsla lyfter.

Med "Död för dig" lämnar Mikaela Bley sin tidigare följeslagare kriminalreportern Ellen Tamm och introducerar Henrik "The Killer", tidigare fotbollsproffs, nu polis. Till skillnad mot alla dessa nedgångna kommissarier är han inte bara duktig polis utan också en kvinnornas man. Det gör att boken lever upp inte minst i de relationer han har, även om de också är komplicerade för en nyskild man. Dessutom ska han också lösa fallet med en försvunnen kvinna och två barn. Tillsammans med kollegan Leia Kaplan tar han upp jakten som leder mot lokal maffia och närstående. Skicklig underhållning och god spänning.

Liksom övriga böcker här vilar känslan av ny säsong i tv-serie även över Björn Paqualins nya "Mannen på bron", uppföljare till "Låt det brinna". Även här är det Stella Robertsson, sargad men duktig polis som ska göra det, lösa ett överfall som liknar ett dubbelmord några år tidigare. Klassisk pusseldeckare med stark spänning och spännande persongalleri. Utspelas ovanligt nog runt Stockholm.

Till sist två riktigt bra brittiska deckare. Paula Hawkins slog igenom stort med "Kvinnan på tåget" och i nya "Ur förtärande eld" finns samma psykologiska skärpa där karaktärerna är skarpt utmejslade. Även Simon Scarrow – mest känd för sin långa serie "Silverörnen", om romarna Cato och Macro – lyckas fint i "Mörkläggning" som utspelas i Tyskland i slutet av 1939. Kommissarie Horst Schenke vill "bara" vara polis, inte nazist, svårt nog i denna tid. Skickligt skriven spänning och med sedvanlig historisk kunskap. Jag ser fram emot nästa bok, som väl måste komma.

Mikaela Bley introducerar sin nya karaktär - Henrik "The Killer", tidigare fotbollsproffs, nu polis.
Mikaela Bley introducerar sin nya karaktär - Henrik "The Killer", tidigare fotbollsproffs, nu polis.
Nya deckare

Tove Alsterdal, "Slukhål" (Lind & Co)

Viveca Sten, "Dalskuggan" (Forum)

Cilla & Rolf Börjlind, "Den barmhärtige samariten" (Norstedts)

Christina Erikson, "Debutanten" (Albert Bonniers Förlag)

Kristina Ohlsson, "Isbrytare" (Forum)

Mikaela Bley, "Död för dig" (Norstedts)

Björn Paqualin, "Mannen på bron" (Piratförlaget)

Paula Hawkins, "Ur förtärande eld" ("A Slow Fire Burning") övers Christina Mansicka (Forum)

Simon Scarrow, "Mörkläggning" ("Blackout") övers Mia Gahne (Historiska Media)