Harryson ständigt aktuell

Högaktuell i både "Så ska det låta" och "Tolvskillingsoperan". Dessutom svenska folkets favorit till att ta över såväl "Allsång på Skansen" som presentatör till Kalle Ankas julafton. VT/KP har träffat den minst sagt omåttligt populäre Peter Harryson.

Peter Harryson är en man med många strängar på sin lyra. Nu syns han bland annat i Tolvskillingsoperan.

Peter Harryson är en man med många strängar på sin lyra. Nu syns han bland annat i Tolvskillingsoperan.

Foto:

Reportage2003-02-08 12:54

Drygt en tredjedel av det svenska folket bänkar sig på fredagarna och låter sig ryckas med till tonerna i "Så ska det låta".
Vid en direkt jämförelse är programmet lika populärt som Hylands Hörna - ett av de absolut största programmen i svensk tv-historia.
Under Peter Harrysons ledning har den svenska varianten av programmet dessutom blivit den populäraste i världen och är nu inne på sin åttonde säsong.
Succé? Minst sagt!
- Och vem hade kunnat tro det? Inte jag, säger Peter Harryson och skrattar ljudligt.
Framgången stavas ett utmärkt samspel mellan programmets tre huvudaktörer; pianisterna Robert Wells och Anders Berglund samt då självaste programledaren Harryson.
Addera dessutom två gäster vid varje avsnitt och framgången är ett faktum; särskilt som gästerna exempelvis har profiler som Sanne Salomonsen, Peter Stormare, Robert Gustafsson, Christer Sjögren och Markoolio.
Men Peter Harryson nöjer sig inte med denna imponerande gästlista.
Flera profiler har han ännu inte lyckats övertala att medverka i programmet.
- Jag skulle väldigt gärna se att Robert Broberg kom! Och så då Povel Ramel! Willie Crawfoord älskar jag också! Och Roxette vore verkligen kul?
Ni förstår själva. När Peter Harryson får börja räkna upp drömgäster är han som ett barn på julafton.
Han vill ha dit alla, och då verkligen alla.
Men att det skulle vara något som talar för ytterligare en säsong av "Så ska det låta" är inte säkert.
Robert Wells har tidigare sagt nej till en fortsättning och SVT ger inga tecken på ytterligare en säsong. Peter Harryson ger dock inte upp tanken.
- Vi får se vad som händer, det är inte bestämt ännu. Inför de senaste säsongerna har det alltid sagts att det inte blir någon fortsättning, men det har det ju blivit.
Fortsättning eller inte, Peter Harryson har annat att stå i ändå.
Just nu medverkar han i Östgötateaterns uppsättning av "Tolvskillingsoperan". För tillfället spelas den i hemstaden Norrköping, men kommer inom kort även till Linköping.
- Jag tycker att pjäsen är fantastisk och har riktigt bra musik! Dessutom är den ständigt aktuell och kanske allra mest i dagens samhälle, säger Peter Harryson och drar reflektioner till sin egen roll som Peachum.
- Han är inte ond i botten men hävdar att samhället inte ger honom något annat val, han kan helt enkelt inte vara så som han vill och borde vara.

Besökte aldrig Kinda
Peter Harryson växte upp i Norrköping och började redan som barn att ansluta sig till olika teatersällskap, däribland stadsteatern.
Att nu få komma tillbaka till orten där han lade sin grund känns givetvis speciellt.
- Det är jättekul och särskilt när jag nu fick möjligheten att göra Tolvskillingsoperan. Det är något jag har velat i flera år men det har aldrig blivit av. Det har aldrig varit rätt läge, inte förrän nu.
Linköping har dock inte Peter inte lika starka band till.
- Det blev bara ett par tillfälliga besök här. Jag hade några vänner som bodde i Linköping, men jag höll mig mest till Norrköping faktiskt.
Och än mindre kom Peter Harryson till Kinda kommun. Detta till trots att hans far hade en sommarstuga precis vid gränsen mellan Boxholm och Kinda.
- Gubben sa alltid att "Det här är mitt ställe, så ni får inte komma hit!". Därför gjorde vi inte det och när han sen undrade varför vi aldrig kom, så sa vi att det var för att vi inte fick.

"Smickrande"
Under sin långa tid som skådespelare har Peter Harryson hunnit svetsa sig fast i svenska folkets minne. Bland annat har vi sett honom som Silver i Rederiet, ?!?!? och ?!??!?!
Vad framtiden bringar vet vi ännu inte - möjligen ytterligare en tv-roll, möjligen inte.
Men att svenska folket vill ha mer av Peter Harryson råder det ingen tvekan om.
När Aftonbladet gjorde en undersökning om vem folket ville se som efterträdare till Lasse Berghagen och hans populära "Allsång på skansen" segrade Peter Harryson.
När Expressen gjorde en undersökning om vem folket ville se som efterträdare till Arne Weise på julafton segrade - just det, Peter Harryson.
- Oerhört smickrande! säger Peter och skrockar. Men jag har inte fått något erbjudande så det är inte aktuellt. Om jag skulle ställa upp om jag fick ett sådant? Den diskussionen får vi ta då.
Räkna med att vi får se mer av Harryson, oavsett om det blir en fortsättning på "Så ska det låta" eller inte.
Svenska folket har nämligen sagt sin röst; han är en av landets populäraste tv-profiler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!