Haskett ställer ut i Dublin och NY

Konstnären Mike Hasketts värld sträcker sig onekligen långt utanför ateljén i Högalund, Tuna. Nu är han inbjuden till en utställning i Sarajevo och nästa år väntar en stor Dublinutställning till minne av författaren James Joyce - en utställning som kommer att fortsätta till New York under sommaren.

Reportage2003-12-02 10:35

USA-födde Mike Haskett kom till Sverige 1981 och har under många år varit bosatt och verksam i Vimmerby och Tuna. Numera bor han i Ankarsrum - men ateljén har han kvar i Högalund.
Han jobbar gärna med humor som bränsle, serien och skämtteckningen som uttrycksmedel. Om sina cartoons och satiriska skämtteckningar har han själv sagt:
"En bra konstform. Enkel och talar direkt med sin snabbhet. Den är inkapslad i konstens traditioner, men man kan ändå gå långt och bryta mot många ?regler?. Jag tycker att många konstnärer har en tendens att ta sig själva på lite för stort allvar - det är inte hälsosamt."
Stoff hämtar han i vardagen. Samtal mellan människor på bussen, i sjukhusets väntrum kan inspirera till spontana blixtinfall, som i slutet av processen förs över till etsningar.
Nyligen har han deltagit i en samlingsutställning på temat demokrati, "Demokratisalongen" i Västerviks kommun; dels på medborgarkontoret i Gamleby, dels på Bryggaren vid Sjötorget i Västervik.
Nu är siktet åter inställt på den internationella konstvärlden. Han är inbjuden till utställningen "International minprint exhibition" i Sarajevo, Bosnien och nästa sommar kommer han att ställa ut i Dublin i en minnesutställning av författaren James Joyce, den 10 juni till 9 juli, på "The Graphic Studio Gallery".
- Det ska bli mycket spännande och jag hoppas att jag kan åka till Dublin i sommar, säger Mike, som har irländska rötter.
Mike Haskett har också tidigare inspirerats av sin morfars barndomsland, då han gavs möjligheten att arbeta i Irland, tack vare ett projektbidrag från Konstnärsnämnden i Sveriges Bildkonstnärsfond.
- Oscar Wilde sa en gång att irländsk konst var som att titta genom "cracked glass" och den här utställningen i Dublin heter faktiskt "The Cracked Looking Glass".
Dublinutställningen har varit ett omfattande arbete som sträckt sig över ett år.
Efter Dublin kommer minnesutställningen att fortsätta till New York, på galleriet The Old Printshop, den 6 juli till 16 augusti.
Den amerikanske Tunakonstnären i Ankarsrum fortsätter alltså att lägga världen för sina fötter, med humor som drivmedel.
Haskett har med sina skämtteckningar och cartoons nått mycket stora internationella framgångar.
Bland de mer än 20 länder han tidigare ställt ut i finns Japan, Italien, Turkiet, Polen, Bulgarien, Belgien, Irland, Vietnam...
Han deltog också i utställningen "Reactions" i Soho, New York, som var en global respons på det som hände WTC.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!