Pappan i kändisfabriken

För fyra år sedan lade han pilotmössan på hyllan. Men nu är Magnus Bäcklund redo att lyfta igen och det mot nya, oanade höjder. Sedan några månader tillbaka har han nämligen drillats i Bert Karlssons kändisfabrik - ett hårt arbete men som har gett resultat. Snart vankas det schlager-SM och då lär nämligen Magnus Bäcklund få greppa mikrofonen. - För ett år sedan fanns inte det här ens i min vildaste fantasi, säger han och skrattar.

Hemma i Linköping. Magnus Bäcklund får nu tid att pusta ut efter att ha varit ständigt påpassad av tv-kameror i Tv3:s program Fame Factory.

Hemma i Linköping. Magnus Bäcklund får nu tid att pusta ut efter att ha varit ständigt påpassad av tv-kameror i Tv3:s program Fame Factory.

Foto:

Reportage2002-11-16 11:13

Året var 1991 och Magnus Bäcklund kom till Östergötland för att bosätta sig tillsammans med den blivande hustrun Sofie.
Nyss hemkommen från en 13 månader lång pilotutbildning i USA, var tanken att börja flyga på heltid. Men lågkonjunkturen gjorde att jobben var svåra att få och Magnus fick arbeta som taxichaufför.
- Jag har alltid haft en stor passion för flyget. Jag sökte jobb som pilot fram till och med 1998 men inte med så stor framgång, tydligen?
För något arbete blev det aldrig, inte inom flyget.
Den riktiga gnistan och passionen försvann vilket samtidigt gav ett annat intresse större spelrum; musiken.
Visserligen hade han sjungit i covebandet Prime Time under några år men det var först 1998 som han vågade satsa full ut. Det var då det fick bära eller brista.
- Jag fick kontakt med ett band i Pennsylvania, USA, och beslutade mig för att göra en idiotresa. Vi sa upp lägenheten, sålde bilen och drog till New York på vinst och förlust.
- Det var verkligen jättespännande! Jag kände att man växte som person av att kasta sig ut i något oskrivet, när man inte visste vad som skulle hända.

Hemåt igen
Situationen höll i åtta månader. Sofie blev med barn och bandet Random Thoughts nådde inga större framgångar varpå paret flyttade hem till Sverige igen.
Efter att ha imiterat Tom Jones i Sikta mot Stjärnorna klev vi slutligen in i år 2002 - ett år som skulle komma att bli något helt annorlunda!
En vän tipsade Magnus om ett nytt tv-program som hette Fame Factory och där deltagarna skulle drillas till musikstjärnor. Men med viss oro för att han skulle vara för gammal ringde Magnus upp Tv3 och frågade efter vilken ålderskategori de hade tänkt sig.
Visst, 36 år var inget problem.
Magnus Bäcklund begav sig till Helsingborg för de tuffa uttagningarna och resten är, om inte historia, så i alla fall tv-inspelat.
Magnus Bäcklund blev en av 14 deltagare i Bert Karlssons kändisfabrik och under drygt tre månader har vi kunnat se hur han kämpat för att bli en av de absolut sista deltagarna. Programmet ligger tre veckor före realtid men om Magnus går till final eller inte kan han inte avslöja.
- Men på lördag (läs idag) kommer tittarna att så se mig ta ett beslut som gör att jag åker hem, säger han och skrattar smålömskt.

Papparollen i gruppen
Vad beslutet grundar sig på vill han inte avslöja, inte heller vad det betyder för resten av tävlingen - det får i stället framgå i kvällens tv-program.
Tittar du själv på programmet?
- Nu har jag börjat göra det när jag har kommit hem. Men man får lite handsvett av att se sig själv som en offentlig person. Nu kan alla som har Tv3 se vad man har gjort och det händer att man ser saker och tänker att så där skulle jag kanske inte ha gjort.
Varför sökte du till Fame Factory?
- Jag gick in på Tv3:s hemsida och när jag såg att det var Wallmans nöje och Bert Karlsson som stod bakom tänkte jag att det är ett ypperligt tillfälle att försöka skapa ett bredare kontaktnät.
- Dessutom kan det här vara sista tåget för att försöka få jobba professionellt som musiker.
På tal om Bert Karlsson, hur upplever du honom?
- Jag gillar honom faktiskt.
Faktiskt. Du trodde alltså inte att du skulle göra det?
- Nej, för man kan tycka att han går på som en bulldozer. Men jag tycker bra om honom. Han är fåordig och särskilt i telefonen där han är väldigt kort. Men han har ett stort hjärta och han står för vad han säger.
Fame Factory gränsar till att vara en typ av dokusåpa. Hur ser du på att bli kändis helt plötsligt genom en sådan?
- Det finns ett sånt sug efter att vara kändis i det här landet och det finns de som skulle kunna göra allt för att få synas i tv och tidningar. Det kanske låter som en klyscha, men det är inte det viktigaste för mig. Det är att kunna göra musik på heltid och dessutom upplever jag mig inte som någon kändis. Folk tittar väl kanske till och känner igen mig från tv men inte mer.
Hur skulle du beskriva din egen roll i den grupp som är kvar nu?
-Vi har skojat lite om att jag har papparollen och Andrés sa att "kan inte du adoptera mig" senast vi träffades. Nu är vi sju killar kvar och dom säger att dom känner sig trygga när dom är runt mig och det är kul att höra.
Är det en roll som du trivs med, att vara pappan i gänget?
- Jag har inga problem att umgås med dom som är yngre, men i vissa lägen kan man känna att vi inte ligger på samma nivå i exempelvis humor. Man kan inte alltid blunda åt att dom allra flesta är 10-15 år yngre än mig. Men det känns okej och jag är ju trots allt också pappa!
Magnus tar en klunk kaffe, skrattar till och vi börjar prata om de senaste dagarnas nyhet: tillsammans med deltagaren Jessica Andersson samt Friends gitarrist Tony Haglund ska han bilda ett nytt band kallat Fame.
Tanken är att dom ska ta över den lite mer ungdomligare dansbandsscenen i och med att Friends ska sluta. Magnus Bäcklund säger visserligen att det känns hedrande att bli omnämnd i dessa sammanhang men att ingenting är klart ännu.
- I fall det blir av så måste vi bevisa att vi är lika bra som Friends, minst. Men det här är ett oskrivet kapitel.
Om tankarna blir till verklighet är gruppen aktuell för kommande schlager-SM. Bert Karlsson sitter nämligen redan nu och smider planer i Skara och en sak är säker: Magnus Bäcklund är med i de flesta.
- Bert ringde häromdagen när jag hämtade ungarna på dagis och sa att "nu har jag en bra låt åt dig till schlager-SM. Antingen gör du den eller så får du sjunga ihop med Jessica, vi får se".
Kunde du tro att Fame Factory skulle leda fram till det här?
- Nej, hade någon sagt till mig för ett år sedan att jag kanske skulle bilda band med en medlem ur Friends och uppträda i schlager-SM så hade jag inte trott dom.
Det ligger en bit framåt i tiden, men vad händer närmast?
- Nu blir det Fame Factory-turné med signering och promotion av nya skivan. Det blir den och sen en julskiva. Nu på lördag (läs idag) ska jag åka till Åland och sjunga den svenska nationalsången för Paolo Roberto ska boxas där.
Vad som händer sedan är ovisst, men det mesta lutar alltså åt någon typ av konstellation med Jessica Andersson under namnet Fame.
- Men vem vet, man kan vara populär idag och bortglömd i morgon.
Men det lär knappast vara någon större risk.
Magnus Bäcklund har ju trots allt gått igenom kändisfabriken och den här varan lär knappast behöva reklameras - eller?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!