Per Gessle berättar om Gyllene Tider och turnén

1979 var året då ett av Sveriges största band skulle slå igenom, Gyllene Tider. I år 25 år senare spelar de fortfarande och firar detta med en spektakulär jubileumsturné. Efter tisdagens konsert i Norrköping hade turnén haft över 100 000 besökare. Då hade bara fem konserter getts...

Innan konserten i Norrköping fick ett fåtal fans chansen att träffa Gyllene Tider. Här ses ett italienskt fans tillsammans med sina idoler. Foto: Jenny Forss

Innan konserten i Norrköping fick ett fåtal fans chansen att träffa Gyllene Tider. Här ses ett italienskt fans tillsammans med sina idoler. Foto: Jenny Forss

Foto:

Reportage2004-07-24 03:10

Gyllene Tider fyller 25 år och det firas ordentligt. Bandet har dragit ut på en jubileumsturné och har stopp runt om i Sverige. Turnén innehåller 21 spelningar på 18 olika platser och enligt Aftonbladet har över 400 000 biljettar har sålts. Stämningen i bandet är avslappnad. Sångaren Per Gessle tycker att det vore dumt om det inte vore så. Även bandmedlemmarnas familjer är med på jubileumsturnén och det bidrar naturligtvis till stämningen.
Det är ingen tvekan om att Gyllene Tider är väldigt stora just nu. Bandet har lite svårt att själva förstå hur stora de är.
- Det är lite jobbigt för jag själv börjar ta saker för givet, att det ska gå bra, erkänner Per Gessle. Dessutom vill man ju inte göra någon besviken när så många vill se en.
Gessles eget recept på framgång är tidlösa låtar.
- Tre generationer samsas runt samma låtar. Det är fantastiskt.
Gyllene Tider slog igenom med "Flickorna på TV2" 1979. Bandet lyckades med att följa upp succén.
- Det är en av de stora anledningarna till att vi har lyckats. Vi var ett bra popband för den tiden.
Gessle säger att han aldrig har tyckt att framgången har varit jobbig.
- Nej, framgången har sporrat mig till att jobba vidare. Men visst känner man av pressen. När det kommer på tal om bandet kommer fortsätta efter turnén är svaret en aning svävande från Gessle.
- Nej, det tror jag inte. Men så sa vi efter Återtåget också så vi får väl se.
Per Gessle själv har många andra bollar i luften och kommer antagligen synas i rampljuset ett bra tag till även om det inte skulle bli tillsammans med grabbarna och bandet.
Konserten som Gyllene Tider bjuder på består mestadels av gamla hits men även en del nytt.

- Det är som greatest hits för oss, berättar Gessle.
Inför den här jubileumsturnén släppte Gyllene Tider en ny skiva, "Finn fem fel" med nytt material. Enligt Gessle kände killarna att det behöves något inför sommaren för att det skulle kännas helt bra att göra en turné.
- Annars kan det lätt bara bli la la la sommartider. Vi behövde något som var nytt, säger Gessle.

Ambitioner för varje låt
Sedan Gyllene Tider slog igenom 1979 har bandet släppt elva cd-skivor och två ep-skivor. Många låtar har blivit hits och är folkkära. Men minst lika många har spelats in för att sedan glömmas bort.
- Vi har sammanlagt spelat in 110 låtar genom de här åren så det är en hel del, det är klart vi kan inte spela alla nu, säger sångaren Per Gessle.
Gessle säger att han inte ångrar någon låt som han skrivit.
- Varje gång man sätter sig ner för att skriva en låt har man alltid ambition för den låten, att den ska bli en hit. Annars blir det kattskit..., säger Gessle och skrattar.
Däremot berättar Gessle att han har många favoritlåtar som han gärna framför på scenen.
- "Billy" är bra men svår att framföra.
"Juni, juli, augusti" och "En sten vid en sjö i en skog" är andra favoriter för sångaren.
- Jag gillar "Det är över nu", det är också en rolig låt. Men den är himla jobbig, den går så högt, säger Gessle och ler.
Gessle är inte ensam om att ha favoritlåtar med Gyllene Tider. Vem har inte det? Publiken i Norrköping visade tydligt vilken låt som föll dem bäst i smaken. Blir du överraskad att det var "Sommartider"?

Per Gessle säger att han inte ångrar att någon av de 110 låtarna som han skrivit blivit till. Foto: Jenny Forss
Per Gessle säger att han inte ångrar att någon av de 110 låtarna som han skrivit blivit till. Foto: Jenny Forss
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!