– Årsbästa på årets sista biodag, konstaterar Per-Olof Jonsson belåtet.
Biosalongen i Godtemplargården har plats för 184 besökare. Bara tre biljetter var osålda när barnfamiljerna vällde in för att försedda med nypoppade popcorn se Bamse och Dunderklumpen.
– Vi är stamkunder. Det blir mest barnfilmer för vår familj. Skönt att det finns en bio här. Det blir mycket enklare när vi slipper åka in till stan för att se på film, säger Rimforsabon Maria Hallingström.
Det visas bio i Rimforsa minst två dagar i veckan. Måns Borgny räknar ihop till 95 filmer under 2018. Omkring 3 400 biobiljetter har sålts. Plus ytterligare 200 till de fyra liveföreställningarna från Kungliga Operan i Stockholm.
– Vi har i snitt 36 besökare per film. Det kan vara allt från en enda person till fullsatt, säger Per-Olof Jonsson.
– Vi går runt ekonomiskt, vilket är viktigt för att kunna driva verksamheten. Men huvudsyftet är inte att gå med vinst, säger Måns Borgny.
Viktigast är i stället att hålla god kvalitet med förhoppning att ge boende i Kinda ett brett utbud av kultur på duk. Rimforsa Bio är inte SF-ansluten utan en fristående biograf som drivs ideellt av ett 15-tal personer.
– Det gäller att det finns folk som ställer upp. Vi är ett gäng som håller liv i bion, som funnits här sedan början av 1950-talet. Olika generationer har drivit den genom åren, säger Måns Borgny.
– Det är viktigt att det finns en biograf i samhället. Jag tycker om film själv och jobbar på fyra–fem filmvisningar i månaden. Det är jätteroligt. Vi har bra sammanhållning, säger Maria Borras.
Mellan Bamse och vuxenfilmen ”Lyckligare kan ingen vara” sopas det popcorn för högtryck i salongen.
– Det är inte bara glamoröst att hålla på med film, säger Måns Borgny med ett leende.
2012 rustades biografen upp både estetiskt och tekniskt. Den gamla analoga filmprojektorn står visserligen kvar längst bak i salongen som ett minne, men filmerna visas digitalt och sköts från teknikrummet en trappa upp.
– Vi har grunduppfattningen att inte hålla sämre kvalitet än de stora biograferna, och tycker att vi lyckats riktigt bra med det, säger Måns Borgny.
– Det som är kul i en liten förening är att vi alla kan vara med och påverka. Vi kan styra filmvalet och tar gärna emot synpunkter från besökarna, säger Per-Olof Jonsson.
– Vi träffas en gång i månaden och resonerar om vilka filmer som vi tror att publiken vill se. Det gäller att få balans. Det är inte alltid publikdragare vi väljer, säger Måns Borgny.