Vd Lars Wingefors började samla spel för tio år sedan, och har donerat delar av samlingen till arkivet.
– Vår vision är att det ska bli ett stort arkiv som samlar – det här är svårt att säga ödmjukt – alla världens tv- och datorspel, säger David Boström, vd för arkivet, till Sveriges Radio P4 Värmland.
Omkring 50 000 spel finns redan nu på plats, och flera personer ska anställas. Än så länge går arkivet inte att besöka för allmänheten, men Embracer planerar att ha samarbeten med forskare, utställningar och göra samlingen tillgänglig via digitala kanaler.
Äldst i samlingen är antagligen konsolen Magnavox Odyssey från 1972.
De senaste åren har frågan om bevarande av spel börjat diskuteras allt flitigare i spelbranschen. När nya konsoler och datorer utvecklas, riskerar gamla spel att inte länge kunna spelas av allmänheten, och spelföretag har inte alltid varit duktiga på att spara kod och andra tillgångar som hör spelen till. När Adobe slutade att stödja Flash förra året beräknas exempelvis tiotusentals spel på nätet ha blivit ospelbara.
En del satsningar har dock gjorts. Kungliga Biblioteket sparar sedan 1995 svenska dator- och tv-spel, även om många onlinespel och appar saknas i samlingen.