Nya svenska spelsuccén – från Skövde

"V rising" tar spelvärlden med storm. Titeln har jämförts med "Valheim" – och visst finns vissa likheter: Båda spelen kommer från Skövde, är i överlevnadsgenren och har sålt i miljonupplagor – trots att de inte ens är färdiga.

"V rising" släpptes 17 maj och har redan lockat två miljoner spelare. Pressbild.

"V rising" släpptes 17 maj och har redan lockat två miljoner spelare. Pressbild.

Foto: Stunlock Studios

Spel2022-06-20 09:24

Det råder bråda dagar på Stunlock Studios i Skövde. Företaget bildades 2010 av några studenter vid stadens högskola. Bolaget har tidigare samarbetat med andra företag och släppt spel som fokuserar på matcher mellan spelare, som debuten "Bloodline champions" och "Battle royal"-titeln "Battlerite royale", som blev framgångsrikt.

Det ledde till att antalet anställda fördubblades, från 25 till 50. Men därefter gick det motigare.

– Vi hade vuxit väldigt fort, och sedan var vi tvungna att downsiza. Vi kom ut ur omorganisationen och alla var väldigt tagna, säger ekonomichefen Filip Wannerskog.

Bolaget skalade ned till drygt 30 anställda. Där någonstans föddes idén att göra något helt nytt.

– Pitchen var: Tänk att du vaknar i en krypta. Du är instängd, du tänker att "det här är inte bra". En råtta kommer förbi och någon instinkt i dig får dig att vilja äta den, minns Wannerskog och fortsätter:

– Du ser dig omkring, inser att du ligger på en kyrkogård. Det går upp för dig att du är en vampyr och ska ge dig ut i världen.

Enkelt – men djupt

De senaste tre åren har studion filat på det som kommit att bli "V rising", ett överlevnadsspel som släpptes i en tidig utgåva på pc-distributionsplattformen Steam i mitten av maj. Det handlar om att samla resurser, bygga sitt slott och ge sig ut i världen – fast helst inte i solen, vars strålar skadar vampyrerna. Det gäller att dagtid ta sig fram i skuggorna, som flyttar sig i takt med att solen rör sig över himlavalvet.

– "V rising" är lätt att ta till sig, men det finns ett djup – vilket spår du än väljer så kan du gå ganska långt. Det tror jag är en stor lockelse, säger Wannerskog.

I fredags meddelades det att man nått två miljoner spelare – betydligt fler än vad utvecklarna hade vågat hoppas på. Spelets kamera är placerad snett ovanför protagonisten, i ett så kallat topdownperspektiv. "V rising" har fått beröm för sina strider och de många bossarna.

– Mottagandet säger att vi gjorde någonting rätt. Spelarna verkar tycka att det är kul, säger Wannerskog.

Steams "early access"-system innebär att kunderna köper spelet ofärdigt, men att de har en chans att påverka det färdiga versionen genom sin feedback. Men det går så klart inte att uppfylla två miljoner människors individuella önskemål.

– Vi vill vara nära spelarna, för det är den bästa dialogen vi kan ha, säger han.

Likheter med "Valheim"

Framgången innebär också ett delikat problem – hur ska Stunlock förhindra att man återigen växer för snabbt som företag? Ambitionen är att växa försiktigt.

– Det här är en dundersuccé just nu. Det svänger, och vi vill anställa roller som vi kan ha kvar. Vi gör hela tiden avvägningen om det är temporära behov, långsiktigt behov eller projektbehov.

Jämförelsen med "Valheim" är oundviklig. Det rör sig om två överlevnadsspel från Skövde som har skapat en miljonpublik. Filip Wannerskog betonar att "V rising" var långt inne i produktionsfasen när "Valheim" släpptes.

– Den första tanken var: "Alla kommer att tro att vi kopierat dem". Sen ser man att våra spel är väldigt olika. När man sitter i en liten stad som Skövde och ser hur alla kämpar, blir alla glada när det äntligen släpper för någon.

Spelarna i "V rising" måste samla resurser, bygga slott och ge sig ut i världen – fast inte i solen, eftersom solstrålarna skadar vampyrerna. Pressbild.
Spelarna i "V rising" måste samla resurser, bygga slott och ge sig ut i världen – fast inte i solen, eftersom solstrålarna skadar vampyrerna. Pressbild.
Fakta: "V rising"

"V rising" är ett flerspelarspel som kan spelas med eller mot andra på nätet, även om det också går att spela ensam utan uppkoppling.

Spelaren vaknar upp som en vampyr efter att ha legat i dvala i århundraden, och ska utforska och öka sin makt i världen.

Likt andra överlevnadsspel ska spelaren samla resurser, bygga bas (ett slott), slåss och i det här fallet undvika solen i en gotisk värld.

Spelet går att köpa i en tidig utgåva (early access) till pc via distirbutionsplattformen Steam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!