Speljätte stäms för sexuella trakasserier

Spelbolaget Activision Blizzard, som ligger bakom titlar som "World of warcraft", "Call of duty" och "Candy Crush", stäms nu för att ha odlat en arbetsmiljö av sexuella trakasserier och rasism.

Spelutvecklaren Activision Blizzard som bland annat skapat "Destiny" skakas av en stämningsansökan med anklagelser om en arbetsmiljö som tillåtit grova sexuella trakasserier och diskriminering. Arkivbild.

Spelutvecklaren Activision Blizzard som bland annat skapat "Destiny" skakas av en stämningsansökan med anklagelser om en arbetsmiljö som tillåtit grova sexuella trakasserier och diskriminering. Arkivbild.

Foto: Jae C. Hong

Spel2021-07-23 07:20

Stämningsansökan bygger på en två år lång utredning och innehåller åtskilliga vittnesmål som talar om en kultur där kvinnliga och icke-vita anställda fått sämre lön, villkor och ständigt utsatts för trakasserier, skriver bland andra The Guardian. Detta medan de manliga cheferna och anställda spelat tv-spel och druckit sig fulla.

Flera vittnesmål påstår att chefer på Activision Blizzard deltagit och uppmuntrat sexistiska beteenden bland sina anställda. Bland annat så kallade "cube crawls" där onyktra anställda krupit på golvet och trakasserat kvinnliga kollegor vid deras skrivbord.

Den allvarligaste anklagelsen är att en kvinnlig anställd tagit sitt liv som följd av att nakenbilder på henne delats bland andra anställda. Det skriver New York Times.

Activision Blizzard försvarar sig genom ett pressmeddelande där de bland annat skriver "Vi värderar mångfald och strävar efter en inkluderande arbetsplats för alla. Det finns inget utrymme i vårt företag, eller i någon bransch, för sexuella trakasserier på något sätt".

Activision Blizzard påstår även att Kaliforniens statliga byrå för rättvisa anställningsvillkor (DFEH) inte gjort en tillräckligt grundlig utredning.

"Vi mår illa av det förkastliga beteendet av DFEH som har dragit in det tragiska självmordet av en anställd, vars död inte har någon betydelse alls i fallet, och helt utan hänsyn till hennes sörjande familj", skriver spelutvecklaren.

Rättelse: I en tidigare version av texten stod att anställda krupit på golvet och kommit upp från under skrivborden. Detta har korrigerats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!