Svårt komma tillrätta med irriterande banproblem

Att få spela samma bana om och om igen är något som irriterar "Valorant"-spelarna. Men att komma tillrätta med problematiken har visat sig svårare än väntat för utvecklarna.

Åh nej, samma bana igen? Ett återkommande problem i "Valorant", som nu kanske till slut är löst. Pressbild.

Åh nej, samma bana igen? Ett återkommande problem i "Valorant", som nu kanske till slut är löst. Pressbild.

Foto: Riot Games

Spel2022-05-31 09:28

Att gång på gång få spela om samma bana kan få den mest luttrade spelaren att känna uppgivenhet. Det gäller inte minst spelarna till förstapersonsskjutaren "Valorant". När spelet släpptes för ganska precis två år sedan innebar den helt slumpgenererade banväljaren att risken för att få spela samma bana minst tre matcher, i en svit på fem matcher, 26 procent.

I en undersökning som utvecklaren Riot gjorde i spelarbasen uppgav 35 procent att det var "extremt frustrerande" att få spela samma bana flera gånger per rad. 27 procent beskrev det som "väldigt frustrerande".

Inget självval

Den enklaste lösningen hade så klart varit att låta spelarna välja bana själv. Men det går enligt Riot-designern Jon Walker emot spelets filosofi. "Valorant" ska vara tävlingsinriktat, och det finns en risk att spelare väljer "lätta" banor för att öka rankingen. Det riskerar att öka kötider, och kan även minska viljan att prova nya banor som släpps.

"Tänk om idrottslag kunde säga 'Jag vill inte spel på motståndarlagets stadium' eller en golfspelare som ignorerar vissa banor", skriver Walker på Twitter.

Utvecklarna har därför i omgångar filat på systemet och minskat risken för upprepningar, och när ytterligare tre banor adderats till de ursprungliga fyra så har problemet minskat av sig självt.

"Ganska alarmerande"

Trots det har spelarna varit missnöjda. Även om siffrorna talar sitt språk så uppgav två av tre spelare i mars i år att det kändes som att de alltid eller ofta får spela samma bana flera gånger i rad.

"Det här var ganska alarmerande för utvecklingsgruppen; trots förbättringarna vi såg i vår telemetri, så var spelarupplevelsen att kartupprepningar fortfarande var genomgripande i spelet", skriver utvecklarna, och tillägger att det på forumet Reddit ofta diskuterades varför spelare så ofta får spela samma bana tre gånger i rad.

Efter att ytterligare ha skruvat på matchningsprocesserna ska nu problemet i det närmaste vara löst, lovar Riot. Risken för samma bana tre matcher i rad är mindre än en på tusen.

"Vår senaste undersökning visar också att känslorna förbättrats efter förändringarna", skriver Riot.

Fakta: Valorant

"Valorant" är ett taktiskt förstapersonsskjutarspel (FPS, där vyn ses från spelarens ögon) till pc som spelas i två lag fem mot fem. Utvecklare är Los Angeles-baserade Riot Games, som ligger bakom esportgiganten "League of legends".

Spelaren väljer en figur (agent) som har speciella egenskaper. "Phoenix" kan exempelvis kasta ett eldklot, medan "Cypher" kan sätta upp en övervakningskamera.

Enligt sajten Active Players uppskattningar har "Valorant" fler än 15 miljoner aktiva spelare per månad.

Spelet är gratis att spela via pc, och kommer framöver även i en mobilvariant.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!