Sverige får spelforskarråd

Forskare från nio svenska lärosäten har gått samman med forskningsinstitutet Rise och bildat vad man beskriver som Sveriges första spelforskarråd.

Sverige får ett spelforskarråd. Arkivbild.

Sverige får ett spelforskarråd. Arkivbild.

Foto: Martin Meissner/AP/TT

Spel2022-10-21 04:59

Nyligen träffades de för första gången i Skövde i samband med spelkonferenser.

– Spelbranschen börjar få lite växtvärk, där stödsystemet som vanligtvis finns runt alla branscher inte riktigt hänger med. Det saknas utbildningsplatser och forskning, och det är inget som branschen med lätthet kan lösa själv, säger Björn Flintberg, projektledare för forskningsinstitutet Rise och medlem i forskarrådet, enligt P3 Spel.

Rådets syfte är bland annat att hjälpa spelbranschen med forskning, och arbeta med hur spelutbildningar matchas mot arbetsmarknaden.

"Spelindustrin växer snabbt och forskning och utbildning är avgörande framåt", säger Per Backlund, professor i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde, en av initiativtagarna, i ett pressmeddelande.

Med i rådet är Högskolan i Skövde, KTH, Uppsala universitet, Södertörns högskola, Luleå tekniska universitet, Göteborgs universitet/Chalmers, Stockholms universitet, Blekinge tekniska högskola och Malmö universitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!