Dansmagi i ny utställning

Att dansa tillsammans med andra är en av alla de saker som pandemin har satt stopp för. Men på Scenkonstmuseet i Stockholm omsluts besökaren av dans i alla möjliga former.

"Everybody dance!" vill hylla dansen och att dansa tillsammans. Pressbild.

"Everybody dance!" vill hylla dansen och att dansa tillsammans. Pressbild.

Foto: Miki Anagrius

Stockholm2020-10-16 08:05

– Det är en hyllning till dansen och att dansa tillsammans. Det är tydligt hur många som saknar det, inklusive jag själv, säger Lars Annersten som är en av utställningens kuratorer.

Den pågående pandemin ger ett extra lager till "Everybody dance!", men idén föddes i en tid före corona. Tanken är att visa upp och hylla den sociala dansen, genom årtionden och av olika slag - besökaren möts av allt från jenka och polska till flossande och rejv.

Och det finns också möjlighet att dansa själv i utställningen, på coronasäkert avstånd från andra besökare förstås.

– Vi vill skapa känslan av att vara omsluten av dans. Du kan flossa loss, hänga på danshittarna eller se på andra som dansar. Det är till hälften en utställning, till hälften ett dansgolv.

Dansens kraft

I en installation av koreografen Sara Lindström kan sex personer skapa olika rytmer sittande på pilatesbollar. En annan del av utställningen skildrar dansens kraft genom att med hjälp av VR-glasögon ta med besökarna till såväl ett salsadansgolv i Trondheim som 90-talsrejv i Stockholm och Göteborg, i en två timmar lång vinylmix som diskjockeyerna Anna Gavanas och Peter Eriksson har skapat, och som sträcker sig över 40 år av dansgolv.

Men samtidigt som coronapandemin ger ytterligare en dimension, i och med att utställningen i alla fall till vis del kan mätta den danslängtan som har uppstått, så sätter den också vissa käppar i hjulet, berättar Lars Annersten:

– Det hindrar oss att göra det program vi hade velat, som att fylla utställningslokalerna med danskvällar. Vi har upparbetat kontakter med dansföreningar som vi vill göra saker med, men det är svårt nu.

Privata dansfilmer

"Everybody dance!" är ett samarbete mellan Scenkonstmuseet, Teatermuseet i Helsingfors och Norsk senter for folkemusikk och folkedans i Trondheim.

Utställningen har tagits fram i samarbete med personer som arbetar med dans eller är engagerade i dansrörelsen, och även allmänheten har fått bidra med filmsnuttar som skildrar social dans.

Ett 70-tal korta filmer visar personer som dansar på olika sätt från 20-talet fram till i dag.

– Det är rörande med alla inskickade filmer. Så mycket kunskap, och så många olika kroppar och dansstilar på allt från köksgolv till dansgolv. Det är överväldigande hur många som älskar att dansa, säger Lars Annersten.

En del av "Everybody dance!" går ut på att besökaren ska para ihop rätt låt med rätt dans, i ett urval av stora danshittar. Pressbild.
En del av "Everybody dance!" går ut på att besökaren ska para ihop rätt låt med rätt dans, i ett urval av stora danshittar. Pressbild.
Fakta: Everybody dance!

"Everybody dance!" öppnar den 17 oktober och pågår till den 29 augusti 2021, på Scenkonstmuseet i Stockholm.

För den som inte är i Stockholm eller inte kan besöka museet av pandemiskäl kommer delar av utställningen att publiceras digitalt under utställningsperioden.

"Everybody dance!" är ett samarbetsprojekt mellan Scenkonstmuseet, Teatermuseet i Helsingfors och Norsk senter for folkemusikk och folkedans i Trondheim, med stöd från Nordisk kulturfond och Nordiska ministerrådet.

För ett så coronasäkert besök som möjligt finns handsprit i lokalerna, antalet besökare begränsas så att det inte blir trångt och besökarna uppmanas att hålla avstånd. Det finns möjlighet att använda egna hörlurar i utställningen och till VR-glasögonen finns engångsskydd.

Källa: Scenkonstmuseet


Fakta: Utställningens fem teman

Dela dansen: Danshits från 30-talet fram till i dag. Hur de har delats av människor världen över och levt vidare i medier som radio och tv.

Tradition: En loop på cirka 60 minuter där filmklipp från arkiv varvas med inskickade filmklipp på personer som dansar.

Gemenskap och identitet: Om hur människor älskar att samlas kring och mötas i dans. Här kan man bland annat kika in på ett syriskt bröllop, samiskt midsommarfirande eller en födelsedagsfest hos en romsk familj.

Från kropp till kropp: Dans är en kroppslig kunskap, dansen sitter i dansarnas kroppar. Här kan man möta människor och dansa tillsammans, med avstånd, i form av en kroppslig installation av koreografen Sara Lindström.

Dansens kraft: En två timmar lång vinylmix av DJ Gavana och DJ Aimnbreak. Här bjuds på klubbkänsla och besökaren tas med hjälp av VR-glasögon med till olika sorters dansgolv. Varje fredag mellan klockan 12 och 13 höjs volymen i denna del så att den tar över hela utställningen och förvandlar den till ett stort dansgolv.

Källa: Lars Annersten, kurator "Everybody dance!".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!