– Det är en hyllning till dansen och att dansa tillsammans. Det är tydligt hur många som saknar det, inklusive jag själv, säger Lars Annersten som är en av utställningens kuratorer.
Den pågående pandemin ger ett extra lager till "Everybody dance!", men idén föddes i en tid före corona. Tanken är att visa upp och hylla den sociala dansen, genom årtionden och av olika slag - besökaren möts av allt från jenka och polska till flossande och rejv.
Och det finns också möjlighet att dansa själv i utställningen, på coronasäkert avstånd från andra besökare förstås.
– Vi vill skapa känslan av att vara omsluten av dans. Du kan flossa loss, hänga på danshittarna eller se på andra som dansar. Det är till hälften en utställning, till hälften ett dansgolv.
Dansens kraft
I en installation av koreografen Sara Lindström kan sex personer skapa olika rytmer sittande på pilatesbollar. En annan del av utställningen skildrar dansens kraft genom att med hjälp av VR-glasögon ta med besökarna till såväl ett salsadansgolv i Trondheim som 90-talsrejv i Stockholm och Göteborg, i en två timmar lång vinylmix som diskjockeyerna Anna Gavanas och Peter Eriksson har skapat, och som sträcker sig över 40 år av dansgolv.
Men samtidigt som coronapandemin ger ytterligare en dimension, i och med att utställningen i alla fall till vis del kan mätta den danslängtan som har uppstått, så sätter den också vissa käppar i hjulet, berättar Lars Annersten:
– Det hindrar oss att göra det program vi hade velat, som att fylla utställningslokalerna med danskvällar. Vi har upparbetat kontakter med dansföreningar som vi vill göra saker med, men det är svårt nu.
Privata dansfilmer
"Everybody dance!" är ett samarbete mellan Scenkonstmuseet, Teatermuseet i Helsingfors och Norsk senter for folkemusikk och folkedans i Trondheim.
Utställningen har tagits fram i samarbete med personer som arbetar med dans eller är engagerade i dansrörelsen, och även allmänheten har fått bidra med filmsnuttar som skildrar social dans.
Ett 70-tal korta filmer visar personer som dansar på olika sätt från 20-talet fram till i dag.
– Det är rörande med alla inskickade filmer. Så mycket kunskap, och så många olika kroppar och dansstilar på allt från köksgolv till dansgolv. Det är överväldigande hur många som älskar att dansa, säger Lars Annersten.