Kritikerna: Syresätt Svenska Akademien

Johan Jönson, Ann Jäderlund – eller yngre författare. När Svenska Akademien är redo att utse två nya ledamöter önskar sig kritikerna förnyelse.
–Akademien är estetiskt för endimensionell med lite väl många tråkmånsar, resonerar Daniel Sjölin.

Ingrid Carlberg (till höger) höll sitt installationstal i Svenska Akademien 2021. Arkivbild.

Ingrid Carlberg (till höger) höll sitt installationstal i Svenska Akademien 2021. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Svenska Akademien2023-02-14 05:00

Med de två nya invalen kommer den fulltaliga Akademien att för första gången ha en majoritet som tillträtt efter den stora krisen 2018 som utlöstes av skandalerna kring den så kallade kulturprofilen.

Endast sju ledamöter återstår sedan tiden före: Horace Engdahl, Bo Ralph, Tomas Riad, Anders Olsson, Jesper Svenbro, Per Wästberg och Peter Englund.

De två nya ledamöterna ska ersätta den avlidne Sture Allén, professor och språkforskare, på stol tre samt Kjell Espmark, författare och professor i litteraturvetenskap, på stol 16. Huruvida Akademien väljer personer som liksom de två företrädarna har tunga akademiska meriter återstår att se.

Rena ungdomen

TT har frågat nio författare och kritiker vilka de skulle vilja se som nya ledamöter i Akademien. Översättaren och poeten Jonas Brun föreslår poeten Marie Silkeberg, som han menar har en "omutlighet och en egen blick på litteraturen som ...skulle passa bra i Svenska Akademien", samt Axel Englund, översättare, kritiker och professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. Som född 1979 är Axel Englund dessutom rena ungdomen.

Yngst bland "de aderton" just nu är Anne Swärd, född 1969, och författaren och kritikern Jens Liljestrand tycker att det är just föryngring som Akademien först och främst borde ha för ögonen.

"Det som framförallt saknas i Svenska Akademien sedan Sara Stridsbergs avhopp är författare födda efter 1970" framhåller Liljestrand som tycker att det finns många att välja mellan. Överst på hans önskelista står Therese Bohman, Johannes Anyuru, Lena Andersson och Jonas Hassen Khemiri.

Även författaren och kritikern Daniel Sjölins kandidater skulle innebära föryngring: poeten Jenny Tunedal, enligt Sjölin sin generations främsta poet, dessutom "med väldigt bra litterär och mänsklig kompass".

Experimentell författare

Med Kristina Lugn förlorade Akademien en av sina utåt sett mest färgstarka personligheter. Hon var också en ledamot som tyckte om själva umgänget med de aderton till skillnad från den minst lika kompetenta Lotta Lotass som inte trivdes lika bra i Akademiens sociala sammanhang. Lotass valde att lämna sin stol när det blev möjligt efter krisen 2018.

Daniel Sjölin tycker att det just nu sitter "väl många tråkmånsar" i Akademien och efterlyser nya ledamöter med estetiskt bredare preferenser. Hans andra förslag är den Augustprisbelönade översättaren och slavisten Nils Håkanson som också är en experimentell prosaförfattare:

"Den experimentella romankonsten (är) i dag ganska utmobbad, banaliserad och underskattad – vi knasprosaister kunde behöva en kompetent uttolkare och beskyddare!", skriver Sjölin.

När det gäller könsfördelningen skulle inte ens inval av två kvinnliga ledamöter göra Akademien helt jämlik. Just nu möts tio manliga ledamöter och sex kvinnliga vid sammanträdesbordet.

Drag under galoscherna

De tillfrågade i TT:s enkät ger annars den kompromisslöse poeten Johan Jönson flest röster (tre). "Han läser både mycket och noggrant, vilket torde vara avgörande kriterier i valet av en akademiledamot" skriver författaren, kritikern och professorn Elisabeth Hjorth. Hon får medhåll av poeten och kritikern Anna Hallberg som dock har svårt att föreställa sig Johan Jönson frackklädd på Börshusets tillställningar.

Även Rasmus Landström, litteraturkritiker på Aftonbladet, lyfter fram Johan Jönson, för att han är "en så förbannat bra poet. Men också för att det skulle bli drag under galoscherna i Akademien."

Vem eller vilka skulle du gärna se som nya ledamöter i Akademien?

Daniel Gustafsson, författare och översättare:

"Om Svenska Akademien vill få in nya perspektiv på litteratur och språk tror jag att Mara Lee vore en utmärkt ledamot – knivskarp och med absolut gehör. Vågar de satsa folkligt och brett, vilket kanske inte vore så dumt, tror jag att Göran Greider kunde tillföra mycket. Båda är förstås otroligt välmeriterade för jobbet, men symbolvärdet av att välja in ledamöter som de skulle även skicka tydliga signaler i en tid när synen på språk, litteratur och kulturarv (här måste väl Akademien räknas in?) börjat likna en grotesk skrattspegel."

Gunilla Brodrej, kritiker och redaktör på Expressen:

"Jag tycker att Helena Granström, filosof, författare och fysiker skulle fylla någon av stolarna väl. Bildad och stridbar. Fantastisk prosaist.

Kristoffer Leandoer, författare och framstående kritiker skulle också vara väl värd en plats i Akademien.

Rasmus Landström, kritiker på Aftonbladet:

” Johan Jönson. Främst för att han är en så förbannat bra poet. Men också för att det skulle bli drag under galoscherna i Akademien.

Jag skulle gärna se en barnboksforskare eller bilderboksförfattare. Till exempel Ulla Rhedin eller Pija Lindebaum. Det skulle bredda kompetensen inom Akademien. Ledamöterna har ju tagit ett steg i den riktningen, genom att dela ut "En bro av poesi" till alla sexåringar. Fortsätt ditåt! Bilderboken är ju ur estetisk synvinkel det bästa vi har i Sverige.”

Anna Hallberg, poet och kritiker:

"Jag skulle gärna se Ingrid Elam i Akademien. Hon kan läsa, är genuint bildad, samtidigt som hon är nyfiken och skarp. Hon har integritet och engagemang. Sedan vet jag ingen som läser så mycket och helhjärtat som Johan Jönson, jag har svårt att se honom på tillställningarna i Börshuset men han vore absolut förtjänt av en stol. Liksom Ann Jäderlund. "

Ida Ölmedal, kulturchef på Sydsvenskan:

"Johannes Anyuru och Ulrika Knutson är två starka, grundade intellektuella som jag tror skulle kunna syresätta Akademiens diskussioner, föra in nytt tankegods, ge dem en mer intressant offentlig profil och få mycket gjort."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!