BLM påverkar brittisk teater

Skådespelaren och dramatikern Kwame Kwei-Armah, konstnärlig ledare på Londonteatern Young Vic, använder coronanedstängningen för att på allvar lägga om teaterns repertoar och verksamhet.

Den 21 juni hölls en protestmarsch arrangerad av Black Lives Matter i London. Arkivbild.

Den 21 juni hölls en protestmarsch arrangerad av Black Lives Matter i London. Arkivbild.

Foto: Alberto Pezzali

Teater & musikal2020-08-16 08:21

Black lives matter-rörelsen har fått honom att ta bladet från munnen, förklarar han i en intervju i The Observer. Svarta skådespelare måste få mer plats på teatern. Dessutom vill han lansera den nya säsongen med hjälp av DJ:s i stället för med formella aftnar med ett glas vin. Han vill också ha fler personer som "ser ut som min mamma i organisationen".

Kweh-Armahs prisbelönta pjäs "Elmina's kitchen" från 2003 var den andra pjäsen skriven av en svart dramatiker som någonsin spelades på West End och som teaterchef vill Kwei-Armah att hans teater ska representera hela London.

– Vi måste skapa en miljö där människor inte känner att teater inte är något för dem, säger Kwame Kwei-Armah som menar att brittisk kultur lurat svarta att tro att de är "inkräktare".

– Det fanns egyptiska pjäser 2 000 år före den grekiska dramatik vi känner till, så jag är ingen inkräktare som jag brukade känna mig som.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!