Covid stoppar inte 70-plussarna från schlagern

Senast Eva Rydberg tävlade i Melodifestivalen var ingen av lördagens konkurrenter ens födda. Nu är hon tillbaka med bästisen Ewa Roos. –Vi är så gamla att vi hade kunnat vara Christer Björkmans föräldrar, säger hon.

Eva Rydberg och Ewa Roos tävlar i Melodifestivalen med låten "Rena rama ding dong".

Eva Rydberg och Ewa Roos tävlar i Melodifestivalen med låten "Rena rama ding dong".

Foto: Jessica Gow/TT

Teater & musikal2021-02-12 06:31

1977 intog Eva Rydberg Melodifestivalscenen på Cirkus i Stockholm med bidraget "Charlie Chaplin", skrivet av Tomas Ledin. Det var hennes första och enda medverkan i tävlingen – fram till nu.

På frågan om varför hon ville göra comeback svarar hon tvekande.

– Ville och ville, det kom som en chock. Jag fick låten skickad till mig med frågan om jag ville vara med i Melodifestivalen. Jag fastnade väldigt starkt för låten och sade, "Varför inte? Men då vill jag ha med mig Ewa Roos, min bästa väninna", säger Eva Rydberg.

Ewa Roos är liksom Eva Rydberg veteran i underhållningssammanhang, men hon har aldrig tidigare medverkat i Melodifestivalen. Att deras bidrag "Rena rama ding dong" ens skulle komma med i tävlingen hade de inte väntat sig.

– Jag fick en smärre chock, först tänkte jag, "Nej ni skojar. Å herre gud, vad fanken har du ställt till med?", säger Ewa Roos.

"Litar på tv"

Duon är äldst i årets Melodifestival och med sina 71 respektive 77 år tillhör de riskgruppen för coronaviruset. Däremot är ingen av dem rädda för att smittas i samband med inspelningen.

– Vi litar på tv, de har en sådan organisation att det är otroligt. Vi får ta tempen varje dag, tvätta händerna, jag har nästan eksem nu av allt tvättande, säger Eva Rydberg.

Båda är vana vid att arbeta intensivt med olika produktioner, särskilt under sommaren. I år har dock stora delar av underhållningsbranschen satts på paus, och de har levt isolerade i sina hem.

– Som vi har skött oss! Vi går inte ut och handlar under de värsta tiderna och vi håller oss ifrån folk. Sedan säger man till också, "nu är du för nära, nu får du backa". Jag är inte rädd för att säga till, säger Ewa Roos.

Men trots att de har haft tråkigt på grund av de uteblivna jobben, har pausen också fört någonting gott med sig.

– Det har varit ganska trevligt att man fick en ledig sommar, jag har inte haft många sådana, säger Eva Rydberg.

Hoppas på genombrott

Låten "Rena rama ding dong" beskriver de som en parodi på Tiktok, Facebook, Instagram och "allt vad medier heter", men med glimten i ögat. Själva har de begränsad erfarenhet av sociala medier-appar.

– Jag har sett mitt yngsta barnbarn hålla på och undrade vad hon gjorde. Jag trodde att hon hade blivit tokig, men det var Tiktok, berättar Ewa Roos.

Hur bidraget klarar sig i veckans tävling vill de inte spekulera i, de har ännu inte hört konkurrenternas låtar. Men de håller hoppet uppe.

– Vi kanske äntligen får vårt genombrott, säger Ewa Roos

Eva Rydbergs och Ewa Roos bidrag är en parodi på sociala medier.
Eva Rydbergs och Ewa Roos bidrag är en parodi på sociala medier.
Fakta: Eva Rydberg och Ewa Roos

Eva Rydberg är född 1943.

Hon slog igenom på allvar som Anybodys i Sverigepremiären på "West Side story" 1965. Hon har även spelat i musikaler som ”Hello Dolly” och ”Funny Girl”, och medverkat i revyer. Eva Rydberg har genom karriären också haft egna krogshower och varit clown på Cirkus Scott.

1994 tog hon över ledarskapet för Fredriksdals friluftsteater i Helsingborg.

Eva Rydberg har även medverkat i flera av SVT:s julkalendrar, bland andra "Långtradarchaufförens berättelse” (1975), ”Trolltider” (1979) och ”Jakten på tidskristallen” (2017).

Ewa Roos är född 1949.

Som 13-åring upptäcktes hon av kapellmästaren Bosse Lidén när hon medverkade i en talangjakt som ingick i radioserien "Landet runt".

1963 representerade hon Sverige i Eurovisionsschlagerfestival för barn i Italien.

Hennes genombrott kom 1968 med låten "Vilken härlig dag", som låg på svensktoppen i 13 veckor.

Under 70-talet började började hon arbeta allt mer med teater, revyer och musikaler, som kom att bli hennes huvudsakliga sysselsättning.

Nu är Eva Rydberg och Ewa Roos aktuella med bidraget "Rena rama ding dong" i Melodifestivalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!