"Albert Bonniers Förlag har i dag av familjen fått den sorgliga uppgiften att meddela att Lars Norén avlidit tisdagen den 26 januari 2021 i sviterna av covid-19", skriver förlaget i ett pressmeddelande.
Eva Bonnier, bokförläggare på Albert Bonniers förlag, säger i en skriftlig kommentar att Lars Norén är "en av vår tids största".
"Lars Noréns betydelse som författare och dramatiker är näst intill omöjligt att formulera just nu i ett par meningar, men han var en av vår tids största. För mig personligen, som Lars Noréns förläggare, har vårt samarbete varit oerhört stimulerande under många år", skriver hon.
Flyttade till Skåne
Lars Norén föddes 1944 i Stockholm. Familjen flyttade till Skåne när han var sex år gammal, eftersom pappa Mattis Norén fått arbete som källarmästare på ett hotell i Genarp. Men Lars Norén flyttade tillbaka till huvudstaden som 15-åring. Tre år senare blev han assistent åt regissören Bengt Ekerot vid en uppsättning på Dramaten.
Han debuterade med diktsamlingen "Syrener, snö" 1963 och skrev i samma veva sitt första pjäsmanus. Några av hans mest uppmärksammade verk är "Natten är dagens mor" från 1982 och fortsättningen "Kaos är granne med Gud". De handlar om en dysfunktionell familj som driver hotell i Skåne under 1960-talet.
Andra kända pjäser är "Demoner" och "Personkrets 3:1". Norén blev en förgrundsgestalt för den moderna svenska teatern och många av hans pjäser sattes upp vid Dramaten. Han var konstnärlig ledare för Riksteatern 1999–2007 och vid Folkteatern i Göteborg 2009–2012. Hans pjäser nådde ofta utanför Sveriges gränser och spelades internationellt.
Uppmärksammad blev "7:3", som sattes upp efter att tre interner på Tidaholmsanstalten föreslagit via brev till Lars Norén att de skulle få spela teater. Två av dem var aktiva nazister och uppsättningen innehöll antisemitisk dialog. Skådespelarna polisanmäldes för hets mot folkgrupp men fortsatte sin brottsliga bana, samtidigt som de turnerade med "7:3". Det hela kulminerade i ett bankrån i Kisa 1999 och att två polismän sköts ihjäl i Malexander under den efterföljande flykten.
Nådde stor publik
Hans bokserie "En dramatikers dagbok", baserades på egna dagböcker och nådde en stor publik. Fjärde delen utkom hösten 2020. Norén gav även ut diktsamlingar, senast "Stoft" 2016. Prosaboken "Efterlämnat" utkom 2017.
Lars Norén har fått en rad priser, bland andra Gerard Bonniers lyrikpris, De Nios Stora Pris, Svenska Akademiens nordiska pris, Bellmanpriset och Stockholms stads hederspris.
Lars Noréns agent Margareta Petersson säger i en skriftlig kommentar att det har varit en förmån att få följa hans konstnärskap.
"Mina tankar går först och främst till Lars familj. För egen del har jag som agent haft förmånen att i nästan tolv år följa Lars mångfacetterade konstnärskap, både som arbetskamrat och vän. Det är jag djupt tacksam för och för att jag tillsammans med Lars fått dela många härliga skratt kring vardagslivets dråplighet", säger Petersson.
Lars Noréns familj ber om att få bli lämnad i fred i samband med dödsfallet.
"Lars Noréns familj och nära krets har uttryckt önskan om att få bli lämnade i fred och ber att detta respekteras till fullo."
Familjen vill samtidigt tacka personalen som tagit hand om Lars Norén under hans sista tid.
"Familjen vill framföra sitt varmaste tack till personalen på S:t Görans sjukhus och Karolinska Universitetssjukhuset för all fantastisk vård och omsorg", avslutas pressmeddelandet.