"Vars är du nationen?" undrar konstgruppen Ful. "Valsar du över Sjösala äng, eller tuggar du i korridoren?" Just nu pågår repetitioner och scenbyggen i Ställbergs gruva, några mil norr om Örebro, inför världspremiären den 25 augusti av konstgruppen Fuls tredje val- och musikföreställning "Tal till nationen".
Efter att tillsammans med electropopduon The Knife skildrat en inhuman migrationspolitik i "Europa Europa" 2014 gjorde man 2018 "Mödrars manifest" tillsammans med det amerikansk-mexikanska bandet Quiquiriquí Coyotas.
Den här gången jobbar Ful med musikern och artisten Sara Parkman samt skådespelare och en grupp på 20 körsångare i Ställbergs gruva.
– Det är supermäktigt, säger dramatikern och regissören Nasim Aghili som har skrivit och regisserat även de tidigare föreställningarna.
"Tal till nationen" bygger delvis på Sara Parkmans tidigare körverk "Sång till välfärden" som turnerade med Riksteatern 2018 och som handlade om en nedmonterad välfärd. "Tal till nationen" är skrivet som ett försvar av yttrandefriheten och rymmer även nyskrivna låtar av Sara Parkman samt en pjäs av Nasim Aghili som utgått mycket från samtida politiska tal.
– Vi kombinerar nedmonteringen av välfärden och tar in det i det här verket, och det blir ett väldigt fint möte eftersom vi rent tematiskt lever i en tid där många politiker ställer de här sakerna mot varandra. En skyller nedmonteringen av välfärden på nyanlända människor, eller så polariserar en mellan storstad och landsbygd.
"Skapa ögonblick"
TT: Hur argumenterar ni emot detta?
– Jag skulle kanske inte säga "argumenterar emot", men det vi vill med alla våra valföreställningar är att skapa ögonblick där mellanmänskliga möten kan uppstå och som inte bygger på polarisering och hat. Det vi kan erbjuda är ett verk som uppmuntrar folk att välja varandra, att inte skylla sina problem på sina grannar, säger Nasim Aghili som tycker att polariseringen alltid blir starkare just i valtider.
– Vi vill välja kärleken i stället för hatet, även om hatet ligger mycket närmare till hands, det är det som erbjuds i dag.
Laddningen i pjäsens tematik har blivit tydlig redan före urpremiären, framhåller Aghili. "Tal till nationen" blir den första av Fuls valföreställningar som livesänds via satellit genom Folkets Hus och Parker men också till andra fristående konsthallar och teatrar över landet. Den 3 september ska de olika publikgrupperna inte bara kunna ta del av föreställningen samtidigt, de blir också sammanlänkade bland annat genom gemensam allsång.
Bokade av
Hittills har 22 arrangörer bokat in sig på den livesända föreställningen. Men Ful har också fått veta att ordet "antinationalistisk" – som används i marknadsföreningen av föreställningen – fått arrangörer att rygga tillbaka. De vill inte ställa sig bakom ordet "antinationalism", berättar Nasim Aghili.
– Våra tidigare föreställningar var också "antinationalistiska", men nationalismen är så otroligt stark just nu, vi har hört saker som att "antinationalism kan tolkas partipolitiskt", och det är svårt att hänga med i det resonemanget. Det här tyder mer på en normförskjutning, säger Aghili som samtidigt gläds åt att så många biografer och arrangörer ska visa "Tal till nationen".
– Det här är en föreställning som väcker eftertanke och det är jättejätteallvarligt om Kultursverige har blivit så snävt att vi med ett konstverk inte kan säga att "nu behöver vi något antinationalistiskt", eftersom vi upplever att nationalismen har vuxit och normaliserats i Sverige. Det är konstens uppgift att prata om det.