"Jussi" och "Candide" på Kulturhuset Stadsteatern

Det blir både nytt material och omarbetningar av klassiker på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm i vår. Både vad det gäller "riktig" teater – och dockteater.

Vårens teaterrepertoar på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm bjuder på nytt och klassiker om vartannat. Arkivbild.

Vårens teaterrepertoar på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm bjuder på nytt och klassiker om vartannat. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Teater2023-10-24 06:05

Den världsberömde tenoren Jussi Björlings liv gestaltas i en pjäs av Björn Runge. Hampus Nessvold tar sig an prestationssamhället och bulimi i monologen "Sakarias spyor". Det är två av de nyskrivna pjäser som sätts upp på Kulturhuset Stadsteatern under våren 2024.

Mer nyheter blir det i form av Sivan Ben Yisahais "Like lovers do (Medusas memoarer)" som får Skandinavienpremiär. Pjäsen, som hyllats internationellt, är en snärtig uppgörelse med patriarkatet.

Bland klassikerna som spelas under våren sticker regissören Eirik Stubøs samtida tolkning av Anton Tjechovs "Tre systrar" ut lite extra. Henrik Ibsens "Gengångare" ges också en ny tolkning, då skådespelaren Helena af Sandeberg och regissören Kjersti Horn fortsätter att utforska klassikernas kvinnoroller.

Romanklassikern "Candide" av Voltaire dramatiseras av Erik Holmström, som grundat Malmö Dockteater. Helt nyskriven dockteater blir det också, då Adam Westmans poesi bildar utgångspunkten för vuxenföreställningen "Spår".

Fakta: Datum för några av vårens pjäser

Hampus Nessvolds monolog "Sakarias spyor", i regi av Helena Bergström, har urpremiär 26 januari på Lilla scenen.

Henrik Ibsens "Gengångare", regisserad av Kjersti Horn, har premiär 2 februari på Klarascenen.

Anton Tjechovs "Tre systrar" i regi av Eirik Stubø har premiär 23 februari. De tre systrarna gestaltas av Tova Magnusson, Louise Peterhoff och Carla Sehn. Spelas på Stora scenen.

Voltaires "Candide" i dramatisering och regi av Erik Holmström får urpremiär 6 mars 2024 i Vällingby.

"Spår" bygger på specialskriven poesi av Adam Westman och nyskriven musik av Mikael Svanevik, i regi av Helena Nilsson. Urpremiär på Marionetteatern 6 mars.

Björn Runges "Jussi" har urpremiär 8 mars på Klarascenen. Runge står även för regin.

Sivan Ben Yisahais "Like lovers do (Medusas memoarer)" får Skandinavienpremiär 12 april, i regi av Helle Rossing.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!