Ledins låtar blir bygdespel – på nybyggd teater

Tomas Ledins farfars liv blir bygdespel – med låtar från Grammisbelönade albumet "Höga kusten". Friluftsteatern där pjäsen sätts upp till sommaren har byggts särskilt för ändamålet av ideella krafter. –Det är helt enastående vad de har gjort på en liten plats med 80 fast boende, säger Tomas Ledin.

Tomas Ledin framför den nybyggda friluftsteatern "Höga Kustens friluftsteater" som ska husera hans bygdespel sommaren 2024.

Tomas Ledin framför den nybyggda friluftsteatern "Höga Kustens friluftsteater" som ska husera hans bygdespel sommaren 2024.

Foto: Caroline Nordén

Teater2023-12-10 15:32

Den 11 juli är det premiär för "Höga Kusten – sanningar och skrönor från sågverkens tid" på den nybyggda friluftsteatern Höga Kustens friluftsteater i Lövvik. Det är Tomas Ledins barndomstrakter och hans farfar Jonas och farmor Svea träffades och slog sig ned i trakten.

Om farföräldrarnas livshistoria har Ledin sjungit på albumet "Höga kusten" från 2013 och där såddes fröet till bygdespelet, berättar han.

– Jag märkte att det fanns ett väldigt stort intresse för de där sångerna, särskilt uppe i norr. Jag blev bjuden dit att sjunga varje sommar och förstod att det fanns något i de här berättelserna.

Filmen inspirerade

2019 kom musikalfilmen "En del av mitt hjärta", som bygger på Tomas Ledins låtskatt, vilket bidrog till att projektet tog form ytterligare.

– Då väcktes tanken om att man kanske skulle kunna göra något liknande med sångerna från Höga kusten-albumet, alltså skriva en berättelse där de här sångerna ingår. Jag kontaktade producenten Bosse Andersson, som följde med mig upp när jag skulle sjunga och han blev eld och lågor och sa "Tomas, du ska skriva ett bygdespel runt de här sångerna".

Manus till "Höga kusten" har skrivits av Pär Nymark, medan låtarna är Tomas Ledins och vissa av dem nyskrivna på manusförfattarens begäran.

– Det har varit en rolig utmaning att bolla idéer med Pär. Han har kommit till mig och sagt "här behöver jag en sång, det ska vara i den och den stämningen och berätta följande". Det har varit nytt för mig att skriva på det sättet.

Friluftsteatern i Lövvik på Höga kusten kommer att ha 900 sittplatser. Orten, som ligger mellan Härnösand och Örnsköldsvik, har bara 80 bofasta invånare och ideella krafter i bygden har varit en stor del i tillkomsten av den nya scenen.

– De har en väldigt drivande ordförande, Tommy Bergquist, jag upplevde att det fanns ett stort intresse och stöd, även från lokalpolitikerna. Alla har varit väldigt positiva och hjälpt till att driva det här i rätt riktning, säger Tomas Ledin.

"Löst baserat"

Berättelsen tar sin början kring förra sekelskiftet och kulminerar i skotten i Ådalen 1931. Det har Tomas Ledin bland annat sjungit om i låten "Min farfar gick i tåget". Men berättelsen om Jonas och Svea följer inte farföräldrarnas liv slaviskt, säger han.

– Vi har skrivit att manuset är löst baserat på dem, samtidigt är många bitar identiska med farmor och farfars liv där uppe. Till exempel att farfar blev bortauktionerad till lägst bjudande. För att bygga en berättelse så krävs att man dramatiserar den och utvecklar den, det är en berättelse som speglar tidsperioden, med mycket musik.

Den kvinnliga huvudrollen Svea görs av Tova Hollender, den manliga huvudrollen Jonas är inte tillsatt än. Sussie Eriksson och Morgan Alling spelar Sveas föräldrar. Resterande roller spelas av lokala talanger och det är meningen att man ska fortsätta i den andan i framtiden, förutsatt att det finns tillräckligt stort publikunderlag.

– Det har varit lätt att hitta en bra ensemble, jag har förstått att både Bosse Andersson och regissören Markus Virta är väldigt nöjda. Det visar sig att det finns väldigt mycket talang i trakten och även musikerna kommer därifrån, säger Tomas Ledin.

Fakta: "Höga kusten – sanningar och skrönor på sågverkens tid"

Premiär den 11 juli 2024 på Höga Kusten Friluftsteater.

Medverkande: Morgan Alling, Sussie Eriksson, Jens Nilsson, Tova Hollender, Stina Johansson, Klas Wiljergård, Victor Morell samt stor ensemble och orkester.

Regi: Markus Virta

Manus: Pär Nymark

Musik och sångtexter: Tomas Ledin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!