Olof Palme tar plats på Riksteatern

Olof Palme och Anna Lindh. Två mördade svenska politiker står i centrum på Riksteatern i vår. Säsongen bjuder också på psykologisk thriller, feelgood-deckare – och en pjäs med hiphopduon Ison & Fille.

Olof Palme under valnatten 1985. Den socialdemokratiske statsministern står i centrum för pjäsen "Stortorget" som får premiär på Riksteatern i vår. Arkivbild.

Olof Palme under valnatten 1985. Den socialdemokratiske statsministern står i centrum för pjäsen "Stortorget" som får premiär på Riksteatern i vår. Arkivbild.

Foto: TT

Teater2021-12-01 13:00

"Stortorget" är en nyskriven pjäs av den chilenske dramatikern och regissören Guillermo Calderón. Den handlar om Jan, Wilma, Stefan och Per som trots sina svenskklingande namn är barn till chilenska invandrare i Sverige. Dessutom älskar de Olof Palme.

Caldéron skrev pjäsen för 1,5 år sedan, inspirerad av den politiska krisen i Chile och hur den relaterade till människor med chilensk härkomst här i Sverige.

– Sedan kom pandemin – och då skrev jag den som en komedi, jag behövde muntra upp mig själv, säger Guillermo Galderón som just har kommit till Sverige för att inleda repetitionerna i Riksteaterns lokaler i Hallunda utanför Stockholm.

Klär ut sig till Palme

"Stortorget" utspelas i samtiden och skulle kunna ta sin plats i vilken svensk stad som helst. De fyra vännerna väcker starka reaktioner när de klär ut sig till Olof Palme och går ut och pratar med turister om den döde statsministerns liv.

– De anklagas för att vara galna och blir till och med inbjudna till en tv-show för att förklara varför de gör det här. Och igen – det är en komedi men det är också ett politiskt drama. På ett sätt längtar de alla till och har en nostalgi för eran av gammal socialdemokratisk politik. De känner också nostalgi för Chile, ett land som de bara är bekanta med på distans, säger Galderón.

Han har själv aldrig levt i Sverige. Men under sin uppväxt i Chile träffade han ungdomar som likt huvudpersonerna i pjäsen var barn till chilenska flyktingar i Sverige. När ungdomarna besökte Chile blev de kallade för "svenskarna".

– De hade väldigt intensiva identitetskriser.

Mordet på Anna Lindh

Även "Väninnan" har en politisk fixstjärna i centrum. Pjäsen bygger på Eva Franchells personliga berättelse om åren som pressekreterare åt Anna Lindh och skildrar det politiska livet från insidan. Den handlar också om politikers utsatthet, något som ställs på sin spets när Anna Lindh mördas 2003, framför ögonen på sin vän och kollega.

– I "Väninnan" tar det nyskrivna dramat med Dennis Sandin som regissör tillbaka historieskrivningen om Anna Lindh, både om det trauma som hennes död ledde till och om allt det som skedde bakom kulisserna i regeringskansliet under tio år, säger Dritëro Kasapi, chef för Riksteeatern.

Feelgood-deckaren "Bolanders skor", en turné med komikern Anna Blomberg, känd från "Kvarteret Skatan", ett helt nytt dansverk av dansikonen Kenneth Kvarnström och en hiphop-pjäs med duon Ison & Fille finns också på vårens repertoar.

I den nyskrivna thrillern "In memoriam" av Emanuelle Davin möts två skickliga veteraner i en psykologisk kamp. Lotta Tejle och Ann Petrén spelar två skådespelande systrar som på olika sätt har varit stora stjärnor, men nu är nästan helt bortglömda. Mellan systrarna finns en underliggande konkurrens om faderns kärlek.

Ann Petrén beskriver samarbetet med Tejle som en sorts systerskap.

– Vi är båda jämngamla och vågar ta tag i de här frågorna som handlar om konkurrens. Även om Lotta och jag inte har agerat på det sättet finns det ett marknadsperspektiv. När det finns två jämnåriga skådespelare som är lika bra kommer en utifrånkraft som talar om att det finns en konkurrens. Det är det vi själva utmanar i det här.

Fakta: Premiärer i urval

8/1 "Greatest hittills" av och med Ronny Eriksson, premiär i Älvsbyn.

13/1 "Väninnan" om Anna Lindh. Bygger på Eva Franchells berättelse. Urpremiär i Stockholm.

17/1 "Knockout", enmansföreställning som är en del av projektet "Äkta man". Urpremiär i Stockholm.

20/1 "In memoriam", i regi av Anna Novovic med Lotta Tejle och Ann Petrén i huvudrollerna. Urpremiär i Skövde.

27/1 "Pianotopografier", dansföreställning av Kenneth Kvarnström. Urpremiär i Falkenberg.

29/1 "Stortorget" av Guillermo Calderón. Urpremiär i Söderhamn.

2/2 "För evigt med Ison & Fille", manus och regi Åsa Lindholm. Urpremiär i Stockholm.

2/2 "Ett monster av mossa och metall", dansföreställning av Dinis Machado. Urpremiär i Lund.

7/2 "Bolanders skor", feelgood-deckare med Ing-Marie Carlsson och Anna-Lena Hemström i huvudrollerna. Premiär i Lidköping.

11/2 "Åh herre gud/Voi luoja!", av Anat Gov med regi av Taru Mäkelä. Sverigepremiär i Hallunda.

25/2 "Anna Blomberg sjunger ut". Urpremiär i Stockholm.

4/3 "Dansa Rennie" med Rennie Mirro. Urpremiär i Stockholm.

5/3 "Alice i Underlandet" av Lewis Carroll i teckenspråksversion, dramatiserad och regisserad av Charlie Åström. Urpremiär i Stockholm

8/3 "Dagen efter imorgon", barnföreställning om unga klimatkämpar. Urpremiär i Enköping.

11/3 "Head peace" av hiphopstjärnan Niki "Awandee" Tsappos. Urpremiär i Stockholm.

11/3 "Rollercoaster", punkig jonglering med Wes Peden. Urpremiär i Hallunda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!