Relationsproblem på Stadsteaterns scen i höst

Poddprofilen Julia Lyskova nystar i en komplicerad mor- och dotterrelation och en av Lars Noréns sista pjäser får urpremiär i regi av Suzanne Osten. Såriga relationer väntar i höst på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Suzanne Osten sätter upp Lars Noréns "Temps mort" i höst.

Suzanne Osten sätter upp Lars Noréns "Temps mort" i höst.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Teater2022-04-26 10:45

Pjäsen "Mommy issues" har växt fram ur samtal mellan dramatikern Dimen Abdulla och poddprofilen Julia Lyskova, som nu gör debut som teaterskådespelare. Tillsammans har de pratat om dysfunktionella relationer och psykisk ohälsa – och skapat en pjäs som handlar om en mor och dotter.

– Det har varit svårt och ibland känsligt, för jag har pratat mycket om mina relationer generellt, allt från kärleksrelationer till vänskapsrelationer. Ibland har jag tänkt ”vad har jag att säga, jag har poddat i tre år”. Men de här samtalen har varit mer intima, säger Julia Lyskova.

Pjäsen handlar dock inte om hennes mamma. Dimen Abdulla har utgått från deras samtal och skrivit en fiktiv pjäs. I den dras också en granne in i relationen mellan mamman och dottern och på så vis förändras dynamiken.

– Man har hört berättelser från både barn och föräldrar om papparelationer. Men jag och Dimen kanske upplever att det inte har varit så många berättelser om mor- och dotterrelationer. Det är en spännande relation att gräva i, säger Julia Lyskova.

Noréns urpremiär

Även i Lars Noréns "Temps mort" blir det relationsproblematik. Pjäsen var en av Noréns sista och får nu urpremiär på Klarascenen i regi av Suzanne Osten. Egentligen skulle han ha regisserat den själv, berättar hon.

– Han skulle säkert ha gjort det på ett helt annat sätt. Men jag började med att introducera honom på 80-talet så för mig är det en glädje att få göra en cirkel och ett avslut med en för mig så betydande dramatiker.

Hon kallar pjäsen ordrik och "ganska besvärlig" och just därför en rolig utmaning. I hennes tolkning handlar den om sju skådespelare som kommer in efter döden och söker Lars Norén. Där finns också flera av de teman som han ofta tog upp.

– Vi sitter nu och läser högt och säger ”det här är väl lite som 'Personkrets'” eller ”det här är som hans period med Fosse kanske”. Det är som att han sitter själv i tidens flod och summerar och letar i sitt eget enorma diktade material. Det är väldigt rikt, säger Suzanne Osten, som tänker ha en referensgrupp med Norénspecialister.

En av hennes egna favoriter är "Personkrets 3:1" – som ledde henne att göra "Besvärliga människor". En prolog av Erik Uddenberg baserad på den pjäsen inleder också "Temps mort".

Stubø om anklagad man

Mer relationer blir det i "Köket är hemmets hjärta", en dramakomedi av dramatikerdebuterande Agnes Lidbeck, med Grynet Molvig i en av rollerna. Den handlar om en storfamilj som samlas på jul, men i stället för stämningsfullt mys blir det konfrontation mellan familjemedlemmarna bland julmat och tända ljus.

Eirik Stubø sätter tänderna i en dramatisering av filmen "Jakten" av Tomas Vinterberg, som för tankarna till metoo. Den handlar om en man som är förskollärare och anklagas för att ha förgripit sig på ett av barnen.

Malin Stenberg fantiserar i stället kring vad som krävdes av en kvinna som ville slå sig fram på 1920-talet, i pjäsen "Bara Astrid". Där gestaltas Astrid Lindgrens liv och hennes väg till att bli en publicerad författare.

Barnen får bland annat se både människor och husdjur släppa loss i den humoristiska "Husdjursföreställningen" på Marionetteatern. Skruvad dramatik blir det också i Martina Montelius "Apoteksvaror i Vällingby", som kallas en drömsk skildring av folkhemmet och ABC-staden Vällingby.

Julia Lyskova debuterar som teaterskådespelare på Kulturhuset Stadsteatern i höst – med en pjäs om mamma- och dotterrelationer. Arkivbild.
Julia Lyskova debuterar som teaterskådespelare på Kulturhuset Stadsteatern i höst – med en pjäs om mamma- och dotterrelationer. Arkivbild.
Fakta: Kulturhuset Stadsteaterns höst i urval

"Husdjursföreställningen" i regi av Helena Nilsson, på Marionetteatern. Urpremiär 8/10.

"Apoteksvaror i Vällingby", nyskriven dramatik av Martina Montelius i regi av Helena Sandström Cruz. Urpremiär 8 oktober på Kulturhuset Stadsteatern Vällingby.

"Mommy issues" av Julia Lyskova och Dimen Abdulla. Urpremiär 28/10.

"Bara Astrid" i regi av Malin Stenberg med Mia Benson och Matilda Ragnerstam i rollerna som Astrid. Premiär 11/11.

"Alltid vara vi". Baserad på musik av artisterna Veronica Maggio och Oskar Linnros i regi av Alexander Mørk-Eidem. Urpremiär 14/10.

"Jakten" i regi av Eirik Stubø. Premiär 2/12.

"Temps mort" av Lars Norén, i regi av Suzanne Osten. Urpremiär 16/12.

"Köket är hemmets hjärta" med Grynet Molvig, i regi av Nora Nilsson. Urpremiär 3/12.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!