Satiriskt på scenen om Socialdemokraterna

Vårens program på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm bjuder på hoppfulla dansare i "A chorus line", galna vikingar i "Röde Orm" – och ett gäng arga socialdemokrater i "Socialdemokraterna the musical". –Det finns en underbar sång i starten som heter "Äntligen dags att ge upp", säger regissören Markus Virta.

Socialdemokraterna står i fokus för föreställningen "Äntligen dags att ge upp" på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Här partiledaren Magdalena Andersson från partiets valvaka. Arkivbild.

Socialdemokraterna står i fokus för föreställningen "Äntligen dags att ge upp" på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Här partiledaren Magdalena Andersson från partiets valvaka. Arkivbild.

Foto: Marko Säävälä/TT

Teater2022-10-18 11:00

Musikalen sattes först upp på Teater Ibsen i Skien och handlar ursprungligen om det norska Arbeiderpartiet. Dess svenska librettist Klas Abrahamsson håller i skrivande stund på att omvandla manuset till svensk kontext, ett uppdrag som inleddes innan det stod klart hur valresultatet skulle bli.

– Vi hade stora diskussioner kring vad som skulle hända om Socialdemokraterna vann eller förlorade. Det är spännande att de växte i procent men förlorade makten. Vi har ännu inte fått fram det slutgiltiga manuset, det finns en del hål som ska fyllas med aktuella saker som händer fram till premiären i mars. Det blir verkligen nyskrivet, säger Markus Virta.

Sjungs igenom

Han har bland annat regisserat "Så som i himmelen" på Oscarsteatern i Stockholm och tillsammans med Klas Abrahamsson har han tidigare satt upp föreställningen "Ingvar! En musikalisk möbelsaga" om Ingvar Kamprad.

– Både den och "Socialdemokraterna the musical" är genomkomponerade, det betyder att alla repliker kommer att sjungas. Jag gillar att man kan ta det mycket längre och kommer undan med mer. Om man från början sjunger har man redan sagt att "det här är skruvat".

Handlingen kretsar kring ett socialdemokratiskt arbetsutskott där man har svårt att komma överens. Namnkunniga politiker som Magdalena Andersson och Olof Palme nämns men dyker aldrig upp på scenen, något som gör det enklare att översätta manuset från norska.

– Arbeiderpartiet och Socialdemokraterna är nära besläktade. De har genomgått kriser och fått ompröva sin självbild, även om sakfrågorna har varit väldigt olika. I Norge har det varit mycket diskussioner kring vägtullar och oljefonder. De är ett spännande parti, oavsett var man står politiskt på skalan så är det få partier som regerat så länge och haft så stor makt.

Parti i konflikt

Bland skådespelarna finns bland andra Fredrik Lycke, Albin Flinkas Oké och Frida Hallgren. Totalt är det nio skådespelare och fem musiker på scenen, som ska gestalta ett parti i konflikt med sig själv.

– De smutskastar varandra och svär sig fria från ansvar. I nästa scen skyller man på väljarna för det var ju de som röstade fel. Klas är psykolog i grunden och väldigt intresserad av de mänskliga frågorna, det märks tydligt och är något jag älskar med hans författarskap, säger Markus Virta.

Frida Hallgren spelar en av rollerna i "Socialdemokraterna the musical". Arkivbild.
Frida Hallgren spelar en av rollerna i "Socialdemokraterna the musical". Arkivbild.
Fakta: Vårens uppsättningar på Kulturhuset Stadsteatern

"A chorus line"

Den klassiska musikalen från 1975 sätts upp i regi av Roine Söderlundh och Maria Sid. Med uppdaterad koreografi, ljus, kostym och design i originalets anda. Musikalen kretsar kring en audition till en Broadwayproduktion. I rollerna bland andra Rennie Mirro och Hanna Lindblad.

Premiär den 27 januari

"Röde Orm"

Ett gäng bibliotekarier ses efter stängning på Stadsbiblioteket i Stockholm för att spela upp vikingaberättelsen "Röde Orm". Regissören Alexander Mørk-Eidem satte upp Röde Orm på Dramaten 2020, för en mycket begränsad publik på grund av restriktionerna. Nu återuppstår hans uppsättning på Kulturhuset Stadsteatern.

Premiär den 14 april.

"Socialdemokraterna the musical"

Dagen efter valet. Makten är förlorad och gravölen slut. Har Sveriges mest framgångsrika parti gått vilse i samtiden? Markus Virta regisserar en satirisk musikal med musik av Åsmund Flaten och manus av Klas Abrahamsson.

Premiär den 17 mars på Klarascenen.

"Sommarboken"

Baseras på Tove Janssons älskade klassiker ”Sommarboken” . Marika Lagercrantz och Matilda Ragnerstam tar sig an rollerna som lilla Sophia och hennes farmor som lär känna varandra under en sommar tillsammans på en skärgårdsö i finska viken. Jakob Höglund regisserar.

Premiär den 4 mars.

"Revisorn"

En småfifflare misstas av en slump för statlig inspektör – och stadens styrande skikt får panik. Ryske dramatikern Nikolaj Gogols komedi från 1836 framförs i modern tappning i regi av Frida Röhl. I rollerna ser vi bland andra Leif Andrée, Katarina Ewerlöf, Peter Andersson och Pablo Leiva Wenger.

Premiär den 3 februari.

"Lost lake"

En dokumentärmakare som tappat gnistan, ett livskrisande par, oroliga anhöriga i en medberoendegrupp och ungdomar på en maskerad som spårar ur. Ett drama med glimten i regi av Paula Stenström Öhman. I rollerna Lennart Jähkel, Sandra Huldt, Emil Hedayat, Eva Rexed och Jonatan Rodriguez.

Premiär den 4 februari.

"Change"

Fem koreografier, fem musikstycken och fem ljussättningar. Med koreografen Virpi Pahkinen och fem dansare på Klarascenen. En konferencier hjälper publiken välja vilken koreografi som kombineras med vilken musik och vilket ljus. Varje dansföreställning blir helt unik.

Urpremiär den 21 april.

"Tiden är vårt hem"

Lars Noréns pjäs i Eirik Stubøs regi kommer tillbaka. Syskon och barndomsvänner sammanstrålar i en omöjlig ringdans. Blir detta deras sista sommar tillsammans?

I rollerna Henrik Norlén, Helena af Sandeberg, Samuel Fröler, Léonie Vincent, Sofia Ledarp, Göran Ragnerstam, Natalie Minnevik, Andreas Kundler, Annika Hallin och Johannes Kuhnke.

Nypremär den 8 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!