Musikalen sattes först upp på Teater Ibsen i Skien och handlar ursprungligen om det norska Arbeiderpartiet. Dess svenska librettist Klas Abrahamsson håller i skrivande stund på att omvandla manuset till svensk kontext, ett uppdrag som inleddes innan det stod klart hur valresultatet skulle bli.
– Vi hade stora diskussioner kring vad som skulle hända om Socialdemokraterna vann eller förlorade. Det är spännande att de växte i procent men förlorade makten. Vi har ännu inte fått fram det slutgiltiga manuset, det finns en del hål som ska fyllas med aktuella saker som händer fram till premiären i mars. Det blir verkligen nyskrivet, säger Markus Virta.
Sjungs igenom
Han har bland annat regisserat "Så som i himmelen" på Oscarsteatern i Stockholm och tillsammans med Klas Abrahamsson har han tidigare satt upp föreställningen "Ingvar! En musikalisk möbelsaga" om Ingvar Kamprad.
– Både den och "Socialdemokraterna the musical" är genomkomponerade, det betyder att alla repliker kommer att sjungas. Jag gillar att man kan ta det mycket längre och kommer undan med mer. Om man från början sjunger har man redan sagt att "det här är skruvat".
Handlingen kretsar kring ett socialdemokratiskt arbetsutskott där man har svårt att komma överens. Namnkunniga politiker som Magdalena Andersson och Olof Palme nämns men dyker aldrig upp på scenen, något som gör det enklare att översätta manuset från norska.
– Arbeiderpartiet och Socialdemokraterna är nära besläktade. De har genomgått kriser och fått ompröva sin självbild, även om sakfrågorna har varit väldigt olika. I Norge har det varit mycket diskussioner kring vägtullar och oljefonder. De är ett spännande parti, oavsett var man står politiskt på skalan så är det få partier som regerat så länge och haft så stor makt.
Parti i konflikt
Bland skådespelarna finns bland andra Fredrik Lycke, Albin Flinkas Oké och Frida Hallgren. Totalt är det nio skådespelare och fem musiker på scenen, som ska gestalta ett parti i konflikt med sig själv.
– De smutskastar varandra och svär sig fria från ansvar. I nästa scen skyller man på väljarna för det var ju de som röstade fel. Klas är psykolog i grunden och väldigt intresserad av de mänskliga frågorna, det märks tydligt och är något jag älskar med hans författarskap, säger Markus Virta.