– Det är underbart och superkul! Riksteatern är speciell, det finns ingen annan som den – som både är en konstnärlig institution och en folkrörelse, berättar Susanna Dahlberg, ny vd på Riksteatern.
Hon har jobbat inom scenkonstbranschen i drygt tjugo år, inte minst med kultur för barn och unga och för henne är den demokratiska och samhälleliga aspekten minst lika viktig som det kulturella.
– Dels hur man når unga med gemensamma berättelser i samhället men också utmaning med hur värdet av kultur och bildning formuleras i vårt samhälle. Där har mycket synliggjorts under pandemin. Dels handlar det också mycket om relevans. Resurserna för kulturen är så skevt fördelade, till exempel mellan glesbygden och städerna, och Riksteaterns kärna och styrka är att vi finns så lokalt.
"Bra konst kräver resurser"
Men trots Riksteaterns lokala förankring i de många medlemsföreningarna blir en av de stora utmaningarna att bibehålla det ideella engagemang som teatern inneburit.
– Många har blivit tilltufsade under pandemin, inte minst eldsjälarna som vi är så beroende av, så mitt jobb kommer till stor del handla om att se till att rätt förutsättningar finns, för att skapa bra konst kräver resurser och förutsättningar och det måste vi ta hand om.
Närmast kommer hon från tjänsten som vd för Regionteater Väst, som hon haft sedan 2013. Under sina år har hon arbetat mycket med verksamhetsutveckling, arbetsmiljöfrågor, kommunikation och utvecklingsarbete och 2016 utsågs hon till årets chef i Västra Götaland.
Kultur, konst och bildning
Uppdraget som Riksteatern tillträder hon den 1 oktober.
TT: Vad blir det första du ska fokusera på?
– Det allra första måste ju handla om att lära känna individerna i organisationerna och föreningarna. Men sen tillträder jag efter valet, så hur påverkar det oss? Den stora diskussionen i samhället som jag ser det är den om kultur, konst och bildning och där behöver vi formulera det och få det att synas i samhällsbygget.
Fram till starten senare i höst väntar en lång semester med tid att landa i sig själv och tid att reflektera över de senaste åren.
– Jag är väldigt, väldigt glad att det blev den här tajmingen. Jag behöver inte skynda inför höstöppnandet utan kan ladda om och tänka igenom vad är det jag vill med Riksteatern och hur kan jag bidra.