Teatervår med demokratikriser och dragqueens

Krisande demokratier, maktspel och en musikal om vilsna socialdemokrater. En hård politisk verklighet och dess konsekvenser skildras på teaterscenerna i vår. Vi tipsar om tio intressanta premiärer.

Aksel Morisse spelar Julius Caesar på Uppsala Stadsteater. Pressbild.

Aksel Morisse spelar Julius Caesar på Uppsala Stadsteater. Pressbild.

Foto: Carl Thorborg

Teater2023-01-03 10:00

När Sunil Munshi sätter upp den franska klassikern "Kameliadamen" av Alexandre Dumas den yngre handlar det om fotbollsfarsan Andreas som blir våldsamt förälskad i dragqueenen Marcus. Andreas bestämmer sig för att följa sina känslor och lämna fru och barn. Beslutet får konsekvenser i en föreställning som trots Andreas storsinta fru handlar om omöjlig kärlek men också om att livet är för kort för att inte levas fullt ut.

"Kameliadamen" på Riksteatern, turnépremiär 21 januari i Göteborg.

.

Julius Caesar återvänder till Rom efter en stor seger på slagfältet. Befolkningen vill kröna honom men några av senatorerna fruktar att han ska bli envåldshärskare. Shakespeares pjäs har flera gånger satts upp som kritik mot fascismen, bland annat av Orson Wells. Jonas Österberg Nilssons uppsättning beskrivs som en berättelse om hur personlig avundsjuka korrumperar en hel nation men också som "ett sällsynt aktuellt maktspel".

"Julius Caesar", premiär 28 januari på Uppsala Stadsteater.

.

En syrisk kvinna träffar en svensk man på ett internationellt universitet. Tycke uppstår och deras familjer presenteras för varandra. I korselden mellan familjernas olika förväntningar försöker kärleksparet skapa sig ett eget liv.

Pjäsen "Maktens diskreta charm" är skriven av egyptiske Ahmed El Attar som presenteras som en av den arabiska teaterns mest framstående teaterskapare. Han står också för regin på Dramaten där han har hjälp av dramatikern och dramaturgen Felicia Ohly.

"Maktens diskreta charm", urpremiär på Dramaten i Stockholm 26 januari.

.

Ska han offra karriären och fly landet, eller stanna och spela för nazisterna? Just som Hitler tar makten i Tyskland börjar det gå bra för Henrik, en skådespelare i mellankrigstidens Tyskland. Regissören Natalie Ringler, som gjorde den hyllade iscensättningen av "Vår klass" – om Polens roll i Förintelsen – på Teater Galeasen, tar sig nu an "Mefisto" av Klaus Mann.

Premiär 16 februari på Dramaten i Stockholm.

.

I Albert Camus "Caligula" utnämner den romerske kejsaren sin häst till konsul och dömer diktare till döden. Hela tiden demonstrerar han sin obegränsade makt. Camus skrev dramat när andra världskriget just brutit ut. Den ungerska regissören Gáspár Ildikó regisserar uppsättningen med Andrea Paddington Edwards (tidigare uppmärksammad för "Scum-manifestet") i huvudrollen.

"Caligula", premiär på Göteborgs stadsteater 17 februari.

.

Från Ischgl i österrikiska Alperna spreds covid-19 vidare till 45 länder. Här utspelas också en av Nobelpristagaren Elfriede Jelineks senaste pjäser, "Larm. Blint seende. Blinda ser!". Smittan skenar och klubbdrottningen Kirke härskar. Pjäsen som hade urpremiär 2021 Hamburg handlar om covid-19, ett kontrollerande samhälle och om en demokrati i kris. Jenny Nörbeck står för översättning och regi.

"Larm. Blint seende. Blinda ser!", Skandinavienpremiär på Östgötateatern i Norrköping, 18 februari.

.

Med Shakespeares "En midsommarnattsdröm" inviger Malmö Stadsteater den ombyggda Hippodromen. Här kommer publiken att sitta i en halvbåge runt scenen som på The Globe, Shakespeares egen teater. Sara Cronberg står för bearbetning och regi, brittiska Lizzie Clachan har gjort scenografi och kostym. Här utlovas en föreställning om de djuriska drifterna på teatervärldens vackraste språk.

"En midsommarnattsdröm" , premiär på Hippodromen, Malmö Stadsteater 24 februari.

.

Fernissade golv, syjuntor och krusade örngottsband. "Handbok för husmödrar" handlar om hemmafrun Ester som 20-åring, 40-åring och gammal kvinna. Inför uppsättningen har regissören Johanna Salander och dramatikern Camilla Blomqvist gjort research och intervjuer kring folkhemstiden i Skellefteå.

"Handbok för husmödrar" , urpremiär på Västerbottensteatern i Skellefteå 4 mars.

.

Det är dagen efter valet och makten är förlorad. På partikansliet försöker medarbetarna förstå vad som gick fel. Har Socialdemokraterna gått vilse i samtiden eller är det fel på väljarna? Dramatikern Klas Abrahamsson har försvenskat den norska förlagan till "Socialdemokraterna – the musical" som nu får Sverigepremiär i regi av musikalregissören Markus Virta som tidigare bland annat satt upp "Så som i himmelen" på Oscarsteatern i Stockholm.

"Socialdemokraterna – the musical", premiär på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm 17 mars.

.

Den nyskrivna pjäsen "#Jeanne" handlar om vilka som ska rädda oss undan klimatkrisen. Världen står på gränsen till undergång och ansvaret läggs på ledargestalter, i det här fallet ett en ung idealist som får bära människors drömmar. Pjäsen är specialskriven för Riksteatern och regisseras av Anja Susa, professor i regi vid Stockholms konstnärliga högskola.

"#Jeanne" på Riksteatern, urpremiär i Lund 3 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!