– Det är så mycket vardagshumor nu, typ om hur det är att ha delad vårdnad, så det är uppfriskande att se något som är helt spejsat, säger Johan Glans.
Den flitige komikern är just nu aktuell med den skruvade sci-fi-komedin "Home invasion" för Viaplay. Serien är gjord helt på engelska med amerikanska skådespelare. Som ensam svensk spelar Glans utomjordingen Al som går in i rollen som familjefar och får sällskap av den bitska mamman Val (Nishi Munshi) och uppkäftiga dottern Jamie (Jadah Marie). De maskerar sig som människofamilj med efternamnet "Family", allt för att förbereda en kommande invasion i sann "V" och "Body snatchers"-anda.
"Möjligheterna är oändliga"
Manuset påminde framförallt Johan Glans om Douglas Adams "Liftarens guide till galaxen", och han tilltalades av friheten som science fiction-genren erbjuder.
– Möjligheterna är oändliga. Man kan resa i tiden, man kan teleportera hit dinosaurier, man kan dubblera sig. Det finns liksom inga begränsningar. Universum är ju fullkomligt absurt och antingen kan man tycka att det är läskigt eller så ser man det komiska i det, säger Johan Glans.
Glans var i Los Angeles för att göra serien "Swedish dicks" tillsammans med Peter Stormare när han blev vän med producenten till "Home invasion". Rollbesättningen bestod till en början uteslutande av amerikaner men producenten Melanie DiPietro tyckte att Glans vore utmärkt i rollen som den töntiga pappan i den utomjordiska familjen, och rollen skräddarsyddes efter honom.
– Det passar ju perfekt att ha lite svensk accent. Al kan ändå inte smälta in bland människor, säger Johan Glans.
Mer betraktare än deltagare
TT: Har du själv känt dig som en utomjording?
– Ja som stå-upp-komiker står man ofta utanför och betraktar. Det är som att jag står på månen och tittar ner på jorden och undrar "varför gör vi på det här sättet?" Min karaktär är antropolog och fullkomligt fascinerad av människor och livet på jorden, det kan jag absolut identifiera mig med, säger Johan Glans.
Han menar att förmågan att känna sig mer som en betraktare än deltagare kan vara både på gott och ont.
– Vissa grejer som händer kan kännas för jävliga medan de pågår, samtidigt som man tänker att det finns något där som kan bli material.
TT: Vilken sorts kultur vore bäst att skicka till utomjordingar så att de får ett bra intryck av jorden?
– Det skulle vara någon av mina stand-up-föreställningar, säger Johan Glans ödmjukt.