Makalöst drabbande om det obegripliga

Smittande hundkärlek och ett drabbande norskt verklighetsdrama som går rakt in i magen. Två höjdpunkter just nu.

bylinebild

bylinebild

Foto: bylinebild

TV-spaning2020-02-12 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den senaste tiden är det två helt olika program som verkligen berört mig. Vi kan börja med dokumentären "Alexandra och alla hennes hundar" som SVT visade i veckan (och som finns att se på play). En alldeles underbar film om 32-åriga Alexandra Ortega som vigt sitt liv åt att ta hand om hundar – ofta aggressiva och farliga – som ingen annan vill ha. Med naturlig auktoritet och mycket kärlek  tar hon hand om ett myller av djur på sin gård. 

En spännande och intressant person som imponerar med hela sin uppenbarelse. Och trots att jag själv inte är någon "hundmänniska" blev jag helt uppslukad. 

Det andra måste vara något av det bästa som någonsin visats på tv. Stora ord, jag vet. Men jag är fullständigt knockad. Den norska miniserien "22 juli"  handlar om attentaten i Oslo och på Utöya 2011, och om tiden före och efter. Den bygger på det som verkligen hände, men alla personer är uppdiktade. 

Storheten ligger i att i stället för att fokusera på dåden och gärningsmannen får vi följa några av de människor som genom sitt arbete berördes av våldsdåden –  som hjälpte de skadade, tröstade de efterlevande och försökte förstå. Sjukhusprästen Knut, läkaren Anne Cathrine, journalisten Anine, polismannen Elvind är några av dem. Vi är med dem i vardagen när det ofattbara sker. Allt skildras rakt och ärligt, och känns alltigenom trovärdigt och äkta. Och att vi bara hör skotten från Utöya på avstånd gör på något sätt upplevelsen ännu starkare och tragedins omfattning än mer påtaglig. Sex avsnitt finns på SVT play. Måste ses!

KÄRT ÅTERSEENDE 1

"Jills veranda".  Ljuvliga Jill Johnson är tillbaka i Nashville med  sex nya gäster. Först ut är Miriam Bryant som valt världens bästa kärlekslåt – Dolly Partons "I will always love you". Kan det bli bättre? SVT, onsdag kl 21.

KÄRT ÅTERSEENDE 2

"Homeland". Det har blivit dags för den allra sista säsongen med Carrie Mathison & Co. Sedan 2011 har denna smarta och alltid brännande aktuella thriller fängslat tittare världen över. Jag hoppas på ännu ett gastkramande äventyr och en värdig avslutning. SVT, söndagar kl 21.45 (avsnitten läggs ut på plav måndagen innan).

STREAMINGTIPS

"Giri/Haji". Kriminalpolisen Kenzo skickas från Tokyo till London för att hitta sin bror och därmed undvika ett uppblossande gängkrig. Det är snyggt, spännande och väldigt kul med japanska miljöer och dialog. Netflix.

Otroligt gripande är den norska miniserien "22 juli" som skildrar tragedin 2011 genom några av de människor som berördes av händelserna i sitt arbete.
Otroligt gripande är den norska miniserien "22 juli" som skildrar tragedin 2011 genom några av de människor som berördes av händelserna i sitt arbete.