I fem avsnitt reser komikern David Batra till några av jordens mest väderutsatta platser.
Han besöker Ojmjakon i Sibirien, världens kallaste bebodda plats och Furnace Creek i Death Valley, jordens varmaste plats. Han reser till världens mest blixttäta region i Uganda, jagar superstormar i USA och åker till Bangladesh i översvämningarnas spår.
Varför? Batra säger att han, som så många andra, läser om klimathotet och extremväder i tidningarna i stort sett varje dag och oroar sig för hur det ska gå för framtida generationer.
– Man blir lätt nedslagen när man ser hur långsamt det går med klimatarbetet, men samtidigt vet man att människor har levt med extremväder i generationer. Där väcks en nyfikenhet i mig, och jag ville se på plats hur människorna på de här platserna verkligen har det och hur de överlever, säger han.
Erfarenheter
Inför resan till Sibirien undersöktes Batra noggrant av läkare för att se om han ens skulle klara av den extrema kylan – minus 58 grader. Flera gånger under inspelningarna var det nära att gå riktigt illa.
– Ibland var det livsfarligt, som när vi följde med några stormjägare i USA. Eller när det blev lite panikartat i nästan 50 graders värme. Men samtidigt känns det som att jag har fått genomleva flera livstider av erfarenheter på de här åren som vi har spelat in, säger Batra.
Däremot var han inte beredd på hur känslomässig resan till Bangladesh skulle bli. När Batra och teamet besökte landet i augusti i år hade man just tagit sig igenom den värsta regnperioden på ett århundrade, och vattnet hade precis börjat rinna undan.
– Vi träffade familjer som hade bott tillsammans på en säng under hela perioden, familjer som undvek att äta för att de inte kunde gå på toaletten. Jag har sett liknande situationer på håll under mina resor till Indien, men jag har aldrig suttit ned och pratat riktigt nära om deras upplevelser, säger han.
Känna hopp
Att det krävdes flygresor över hela världen för att spela in ett program om klimatet ser David Batra inte som problematiskt. För det är svårt att resa till platserna i "Hårt väder" utan att flyga, menar han:
– Jag är visserligen komiker, men när det gäller det här jobbet har jag sett mig lite grand som en journalist. Det är klart att man kan säga att utrikeskorrespondenter inte borde åka till vissa platser för att rapportera, men jag tror det är fel ställe att lägga krutet på när det gäller klimatet, säger han.
TT: Vad hoppas du att tv-tittarna ska känna när de ser "Hårt väder"?
– Jag vill att man ska skratta, tänka till, kanske få lite lite ångest, men främst känna hopp, säger han och fortsätter:
– Jag ville undersöka det här utan att förlora hoppet om klimatfrågan. Förhoppningsvis kommer det att gå framåt med alla avtal och samarbeten och den teknikutveckling som finns, men någonstans måste man också hålla två tankar i huvudet samtidigt. Vi kanske måste hoppas på det bästa och förbereda oss på det värsta.
Fotnot: "Hårt väder" har premiär på SVT1 den 1 november.