"Bulkade" i månader för rollen i "Vikings"

När tv-serien "Vikings" kommer tillbaka är det med svenska Frida Gustavsson i den kvinnliga huvudrollen. I "Vikings: Valhalla" fajtas hon med svärd, kniv och knytnävar – och hon gjorde alla stunts själv.

Frida Gustavsson spelar sköldmön Frejdis i Netflix-serien "Vikings: Valhalla".

Frida Gustavsson spelar sköldmön Frejdis i Netflix-serien "Vikings: Valhalla".

Foto: Paul Wennerholm/TT

Tv2022-02-24 07:09

Rollen som sköldmön Frejdis i Netflixserien krävde sin kvinna. Frida Gustavsson fick lägga ned rejält med tid på att bygga upp sin fysik inför inspelningen.

– Jag tillbringade fyra månader med att bulka upp och bygga muskelmasssa. Jag sprang, jag lyfte däck och mycket annat, säger hon till TT.

Den nya säsongen av ”Vikings” har undertiteln ”Valhalla” och utspelas hundratalet år efter den förra storyn. Vikingar har bosatt sig i England, men den engelske kungen beordrar att alla dessa ska mördas. När nyheten om massakern når Skandinavien skallar ropen på hämnd. En av dem som följer med skeppen är Frejdis, som med några vänner nyligen har kommit från Grönland.

– Hon är en överlevare, och jag fick växa med henne. I början har hon ju bara en liten kniv, men hon blir bättre på allt efterhand, berättar Frida Gustavsson.

Spelade i Oscarsbidrag

Hon har tidigare gjort roller i filmer som ”Eld & lågor” och nu senast det svenska Oscarsbidraget ”Tigrar”. Under många år var Frida Gustavsson en internationellt mycket framgångsrik fotomodell, men i dag känns den tiden avlägsen, konstaterar hon.

– Jag har egentligen inte jobbat med det sedan 2016. Det var inte det jag hade tänkt göra med mitt liv, det var en brygga för att komma hit där jag är nu. Sen kan det vara kul att göra lite plåtningar i samband med till exempel premiärer. Jag är mycket intresserad av kläder.

Hon berättar att hon alltid har varit intresserad av vikingatiden, och inte minst kvinnorollerna i vikingasamhället.

– Den förra serien tog upp ämnen som hade en andlig sida, det lockade mig. Vikingarna seglade ut i det okända för att få se vad som fanns där.

Baletten hjälpte till

Hon hjälptes i de många actionscenerna av att hon tidigare har dansat bland annat balett och alltid jobbat med kroppen.

– Dans är ett fantastiskt sätt att uttrycka sig med kroppen, det är ett sätt att berätta en historia.

”Vikings: Valhalla” spelades in under pandemin. Rent mentalt var det lite slitigt, säger Frida Gustavsson och berättar att hela filmteamet testades varje dag.

– Sedan var det intressant att vi fick repetera inför sexscener med munskydd på och sedan filma utan. Det var väl lite dubbelmoral.

Serien slutar mitt i ett stort slag och det blir troligen fortsättning någon gång senare i år. Om det blir fler säsonger? Frida Gustavsson ler och konstaterar att det inte är något hon kan tala om.

Detsamma gäller den film hon ska börja spela in i påsk. Det enda hon kan säga är att den inte görs i Sverige.

– Så just nu jobbar jag med att repetera inför den.

Frida Gustavsson fick jobba hårt för att tillägna sig sköldmön Frejdis fysik inför inspelningen av "Vikings: Valhalla". Pressbild.
Frida Gustavsson fick jobba hårt för att tillägna sig sköldmön Frejdis fysik inför inspelningen av "Vikings: Valhalla". Pressbild.
Fakta: Frida Gustavsson

Ålder: 28 år.

Bor: I Stockholm.

Yrke: Skådespelare, tidigare fotomodell.

Tidigare roller: "Eld & lågor", "De utvalda", "Partisan", "Tigrar".

Aktuell: I "Vikings: Valhalla" som har premiär på Netflix den 25 februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!