"Klimathoppet" är SVT:s nya program där klimatfrågan står i fokus. Ett program som både tar upp klimatförändringarna och hur det påverkar oss, men som framför allt tar upp hur klimatpolitiken påverkar medborgarna.
– Klimatomställningen pågår runt om i Sverige just nu, samtidigt är politikerna inte överens om hur och när klimatmålen ska nås. Vi vill skildra vad som händer och vilka vägval vi står inför, säger Camilla Kvartoft.
I programmet besöker de bland annat slakterier på Gotland, samer och renskötare i Jämtland och skidbacken i Stockholm.
– Vi vill visa att klimatomställningen påverkar alla oavsett var man bor. I stort sett alla vi har träffat har varit oroliga för klimatet, men de har också varit frågande kring vad som görs och vad omställningen kommer att kosta.
Elbilen
I programmet försöker de hitta olika infallsvinklar och något som tas upp är elbilen, både möjligheterna och begränsningarna med den.
– Det blir speciellt för om man bor på landsbygden har man helt andra förutsättningar.
På sin resa har Camilla Kvartoft bland annat träffat epatraktor-ungdomar för att prata om deras inställning till elbilen.
– Hela motorsporten, de vill att det ska ryka och brumma. Vad händer med den kulturen när allt blir eldrivet?
"En historisk omställning"
Camilla Kvartoft har länge följt den politiska debatten om klimatet. Hon menar att det är viktigt att komma bort från den hårda debatten och rikta mer fokus på de omställningar som faktiskt sker.
– Jag tycker att det är jätteintressant men det behövs en större förståelse för vad det är som händer. Det är en historisk omställning som sker nu och den kommer att pågå länge.
I första avsnittet blir det mycket fokus på hur klimatförändringarna påverkar Sverige redan i dag. Dessutom kommer de ungdomar som stämt staten för att klimatomställningen går för långsamt att få träffa klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari.
"Klimathoppet" har premiär den 14 mars.