– På 90-talet hade vi värdetransportrånen och rån mot olika kontantföretag där det fanns pengar. De eskalerade, blev allt mer spektakulära och crescendot var helikopterrånet i Västberga 2009, säger han.
Hasse Aro noterar att liknande rån har minskat i dag, eftersom kontanterna försvunnit. I stället har gängkriminaliteten tagit över allt.
– Organisationerna är ju närmast obefintliga i dag till skillnad från på 90-talet. Det som också är väldigt oroväckande nu är att barn utför många brott.
Minderåriga gärningspersoner är en av de nya journalistiska utmaningarna för "Efterlyst"-redaktionen som har en strikt policy att inte namnge unga människor, och helst undviker att visa dem på film.
– Det beror på vad det är för brott. Om det är ett mord som det väldigt angeläget att klara upp, då kanske vi visar trots att vi är osäkra. Är det ett mindre brott kanske vi avstår om vi är osäkra, säger Hasse Aro.
Ett annat problem är att brott har blivit svårare att klara upp.
"Veckans skjutningar"
– Vittnen vill inte vara med och finns det inte övervakningsfilmer så har vi väldigt lite att gå på. Kopplingarna mellan offer och förövare är ofta väldigt svaga i dag. Personen som utfört dådet kan vara anlitad för att utföra dådet och då finns det ingen koppling alls.
TT: Hur har den här problematiken påverkat programmet?
– Vi började för något år sedan med en programpunkt vi kallade "veckans skjutningar" och för vår del var det lite ironiskt, att köra det som en väderleksrapport för att visa hur utvecklingen går. Men jag tror att den där ironin har gått de flesta förbi.
TT: Många yrkeskriminella tittar på "Efterlyst". Visste du att rapparen Yasin sagt att han fått "en shoutout av Hasse Aro på TV3" i en låt?
– Det hade jag faktiskt ingen aning om. Att andra kriminella tittat på programmet har jag förstått. Det har till och med varit ett slags "claim to fame" för förövare att vi tagit upp dem i programmet, säger Hasse Aro.
"Varje säsong kan vara den sista"
Han minns särskilt ett fall som förändrade saker i grunden. En misshandel på Norrmalmstorg som filmades, och tack vare att filmen visades i "Efterlyst" kunde förövarna gripas.
– Det här var första gången vi kunde visa en film på brottet. Tidigare var vi tvungna att rekonstruera det, men sedan dess har det där förändrats jättesnabbt. Nu är det vanligaste att vi kan visa bilder på brottet eller förövaren.
TT: Du sade att du skulle sluta redan 2012. Men så blev det inte. Hur länge kan du hålla på?
– Jag har slutat spekulera i det men varje säsong kan ju vara den sista, man vet aldrig i den här branschen, säger Hasse Aro.