Han var knappast den förste från tv-sportens värld som tog steget över till den breda underhållningen i Lennart Hylands fotspår. Men kanske den mest lyckosamme.
Fredrik Belfrage, Lars-Gunnar Björklund, Tommy Engstrand, Peter Jihde och Leif "Loket" Olsson gjorde det också, men få har gjort det så framgångsrikt som Ingvar Oldsberg.
Redan som ung sportreporter från Göteborg på 70-talet gjorde han sig ett namn som kvicktänkt gamäng, med det speciellt västsvenskt korta avståndet till en ordvits.
Nyfiken på folk
Det är ingen tillfällighet att Ingvar Oldsberg under alla år lät sitt telefonnummer stå i telefonkatalogen. Han var nyfiken på folk och hade en förkärlek för att slänga käft med allt och alla.
– En engelsk filosof har sagt att det är ingen idé att ta livet för allvarligt, man kommer inte levande ur det, förklarade Ingvar Oldsberg sin livsinställning i en tidigare intervju med TT.
Till synes var han som gjord för breda underhållningsprogram på bästa sändningstid i tv.
Det går inte att berätta historien om Ingvar Oldsbergs tv-karriär utan att nämna Steen Priwin. En legendarisk chef för SVT i Göteborg, som såg potential i den skallige tv-kommentatorn och efter några humorsatsningar som lekprogrammet "Oss skojare emellan" och "Bell & Bom" med Fredrik Belfrage hittade det perfekta forumet för Ingvar Oldsbergs svada och allmänbildning, först i pratshowen "Oldsberg – för närvarande" och till slut "På spåret".
Premiär 1987
Priwin, Oldsberg och journalisten Lennart Andersson skapade programmet som hade premiär 1987.
Att en ganska så simpel frågesport där halvkända människor sitter och gissar vart de är på väg när de susar fram längs en tågräls någonstans i världen så fullständigt dominerar den största tv-dagen i veckan och 35 år senare kan locka nästan 3 miljoner tittare lär förundra utländska tv-bedömare.
Men det är också tack vare Ingvar Oldsbergs sätt att plocka upp kända namn som "gick genom rutan" och låta dem få en större roll i programmet. Som kroppsbyggaren Lennart "Hoa Hoa" Dahlgren, tennisexperten Björn Hellberg och krögaren Carl-Jan Granqvist, som alla blev folkkära genom sina insatser i programmet.
Ingvar Oldsberg ledde "På spåret" i hela 22 år innan han lämnade över stafettpinnen till Kristian Luuk 2009.
Nya projekt
Oldsberg fick lämna sitt livsverk, men han hade alltid något nytt projekt på gång. Både i rutan (där han fick ta över "Här är ditt liv"), men också utanför. Han drev länge en tennisturnering för välgörande ändamål till minne av en bror som dött i 40-årsåldern i cancer, han var speaker på cykeltävlingar och galor, arrangerade fotbollsmatcher för hemlösa och gjorde krogshower.
Oldsbergs försök att skapa en lyxig konferensanläggning av en herrgård i Dalsland blev en följetong i medierna tills han fick sälja med förlust och vem kan glömma satsningen på ett sommarparadis inomhus – Oldsbeach – i Mölndal? Något som inte heller blev någon större succé.
Mot slutet av tv-karriären tog han steget över till TV4 där först ledde frågesporten "Slaget om Sverige" med Björn Hellberg och sedan fick ta över "Bingolotto".
2017 fick han dock lämna det uppdraget sedan tv-produktionsbolaget utpekat honom som ett arbetsmiljöproblem.
Men även den gången skakade Ingvar Oldsberg av sig motgångarna och gick vidare, till nästa projekt, nästa garv.