Engberg lägger ned allsången: Svåraste jag gjort

Efter 15 år i rutan har Lotta Engberg fått nog. Allsångsprogrammet "Lotta på Liseberg" läggs ned, meddelar TV4.

Lotta Engberg vid sommarpremiären 2021. Arkivbild.

Lotta Engberg vid sommarpremiären 2021. Arkivbild.

Foto: Tommy Holl/TT

Tv2023-10-25 08:39

Under 20 somrar har Lotta Engberg varit allsångsledare från stora scenen på Liseberg – varav 15 på tv. Men nu är det över, förklarar hon själv i ett pressmeddelande från TV4.

"Jag är oerhört tacksam för de här åren. Att ta beslutet att sluta var på ett sätt lätt och på ett sätt bland det svåraste jag gjort. Nu stänger jag dörren men öppnar upp fönstret på vid gavel. För det finns en Malte och en Viktor och en Alma och en Stella och en Oskar och en Arvid som alla sommarlov haft en mormor som jobbat. Nu ska vi ta igen den tiden", säger en hon enligt pressmeddelandet.

"Unik kapacitet"

Programmet brukar locka storpublik till tv-sofforna på måndagskvällarna. Och genom åren har fler än en miljon besökare sett Engberg tillsammans med gästartister som Lill Lindfors, Måneskin och Michael Bolton på plats, enligt TV4.

– Alla vi som har jobbat med det här programmet kommer självklart att sakna henne, men för tv-tittarnas skull så blir hon ändå kvar i "Bingolotto", säger exekutive producenten Jonathan Nordin till TT.

"Annan underhållning"

TT: Vad tror du att tittarna kommer att sakna med Lotta Engberg?

– Oj. Lotta har en unik kapacitet att sprida allsångsglädje oavsett vad som pågår i världen och de har de senaste åren haft extra stor betydelse för alla som har haft programmet nära sig. Känslan att få sjunga ihop tillsammans med Lotta har fyllt en stor funktion.

Även om Engberg inte är med längre kan det ändå bli mer tv-underhållning i nöjesparken framöver, enligt Jonathan Nordin.

– Det vi kan säga idag är att "Lotta på Liseberg" inte kommer tillbaka, eftersom det är Lottas beslut. Men så fort vi fick hennes besked startade vi en dialog med Liseberg om en annan eventuell sommarunderhållning från Göteborg, och då tidigast med start 2025, säger han.

Pernilla Wahlgren, som leder SVT:s "Allsång på Skansen", förstår beslutet.

– Det är väldigt många somrar av hennes liv. Det är ju så, man är låst och kan inte åka i väg. Jag är ju nybörjare, så för mig känns det där fortfarande kul, säger hon till TT.

Eftersom programmen sändes olika veckodagar har Wahlgren aldrig sett Lotta Engberg som någon konkurrent.

– "Lotta på Liseberg" är ett jätteunderbart program så det kommer nog att bli ett tomrum för TV4, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!