Experimentlusta i Babbens nya tävlingsprogram

I höstens stora familjesatsning lotsar Babben Larsson tävlande genom kluriga experiment. I "1 mot Sverige" är hela tv-publiken med och slåss om vinsten.

Babben Larsson leder frågesporten "1 mot Sverige" som drar i gång i SVT i höst. Pressbild.

Babben Larsson leder frågesporten "1 mot Sverige" som drar i gång i SVT i höst. Pressbild.

Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT

TV2021-06-30 07:00

Nyligen blev det klart att det omåttligt populära tv-programmet "Bäst i test" får en sjätte säsong. För den som inte vill vänta till i vår dyker Babben Larsson upp i ett nytt tävlingsprogram redan till hösten.

Experiment i direktsändning

"1 mot Sverige" bygger på en dansk förlaga där en ensam tävlande svarar på frågor baserade på vetenskap och experiment. I varje program genomförs sju experiment av skickliga yrkespersoner såsom brandmän och fotbollsproffs. De undersöker sådant som hur många ballonger det krävs för att få en tioårig flicka att flyga eller hur många ljus som släcks vid en explosion.

– Det jag gillar med det här formatet är att det inte går att googla sig till svaret. Det gäller att ha kalla nerver och tänka igenom alla parametrar som kan påverka resultatet, säger Babben Larsson.

Till sin hjälp har den tävlande en expertsoffa med kändisar och kunniga personer att vända sig till när det krisar.

Vem som helst kan vinna

Även om frågor och experiment bygger på vetenskap så finns det utrymme för ett visst mått av slump.

– Mycket hänger på hur skickliga våra experter är på att utföra olika saker, så en god gissning kan vara värd en hel del, säger Babben Larsson.

Programmet direktsänds och via en app kan tv-tittarna utmana den tävlande i studion. Om lag Sverige lyckas bäst lottas en vinnare fram bland tittarna.

– Jag kan inte avslöja någonting om priset, men jag kan säga att det absolut kommer att vara värt att vara med och tävla, säger Babben Larsson.

"1 mot Sverige" sänds på söndagskvällar med start i höst och beskrivs av SVT som en blandning av kunskap och humor.

– Det blir en annan temperatur än "Bäst i test", ett lugnare tempo. Men samtidigt är det direktsändning, så vad som helst kan hända, säger Babben Larsson.

Fakta: "1 mot Sverige"

Frågesporten "1 mot Sverige" baseras på det danska formatet "All against one". Frågorna bygger på vetenskap och experiment. En tävlande i studion utmanas av svenska folket som deltar från tv-soffan via en app. SVT söker nu efter tävlande.

Programmet leds av Babben Larsson och har premiär i SVT hösten 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!