Ronja Rövardotter, Pippi Långstrump och den redan omdebatterade nyversionen av "Vi på Saltkråkan" är de senaste i raden av Astrid Lindgren-historier som ska få nytt filmiskt liv.
Och fler ska det bli. Bolaget Astrid Lindgren AB förvaltar alla rättigheter till författarens verk och de har blivit mer aktiva i sin ambition att tillgängliggöra dessa, inte minst på plattformar där dagens barn befinner sig.
– Vi har sedan länge sagt att film och tv är superviktiga verktyg för oss. Det som är nytt nu är att vi inte bara sitter och väntar på förslag utan att vi aktivt söker upp de som vi tror kan göra något bra, säger Cilla Nergårdh, vd på Astrid Lindgren AB,
TT: Vad beror det på?
– Det är jobbigt att bara vara responsiv, då måste man bedöma vid varje förfrågan "är det här en bra partner eller finns det någon annan". Det stimulerar inte ett eget tänkande. Nu ser vi över alla olika rättigheter och tänker "för vilken publik, för vilket språk, vilket format" och vänder oss till dem som vi tror är väldigt duktiga.
"Saltkråkan"-debatt
Reaktionerna på nya versioner av älskade klassiker blir dock inte alltid positiva. En livlig debatt utbröt när SVT i våras offentliggjorde att en ny version av "Vi på Saltkråkan" skulle spelas in.
– Det är ju alltid konstigt när folk blir arga över något som de inte vet vad det är än, säger Johan Palmberg, som är Astrid Lindgrens barnbarnsbarn och även jobbar med rättigheter på Astrid Lindgren AB.
Cilla Nergårdh fyller i:
– Jag tyckte att tonläget var lite förvånande faktiskt. Att det var så starka känslor bara över själva faktumet att serien ska göras på nytt.
Segdragen Lejonhjärta
Nya versioner, oavsett plattform, innebär att innehållet i originalberättelserna görs om för en modern publik. Men exakt hur det ska gå till får bedömas från verk till verk.
– Det är en svår fråga som vi pratar om hela tiden på kontoret. Det handlar i slutändan om vad som är kärnan i respektive historia och vad som eventuellt går att göra om utan att ändra på det, säger Johan Palmberg.
TT: Hur ser ni på den segdragna filmatiseringen av "Bröderna Lejonhjärta"?
– För oss är det ett jätteviktigt projekt och för familjen Lindgren. Så det är definitivt inte begravt. Men det har gått så lång tid att vi är inne i en nystartssituation, som jag inte har något att säga om just nu, säger Cilla Nergårdh.
TT: Är Tomas Alfredson fortfarande inkopplad som regissör?
– Det vet vi inte än. Det är nog bäst att inte säga mer.
TT har varit i kontakt med Tomas Alfredson som hänvisar till Cilla Nergårdh.