"Flitigast" i Hollywood – blir ny Marvelhjälte

Oscar Isaac är troligen film- och tv-världens just nu flitigaste skådespelare. Det senaste året har han synts i "Dune", "The card counter", "Scenes from a marriage" – och nu Marvel-serien "Moon Knight".

Oscar Isaac har ett synnerligen produktivt år bakom sig. Nu syns han i tv-serien "Moon Knight". Arkivbild.

Oscar Isaac har ett synnerligen produktivt år bakom sig. Nu syns han i tv-serien "Moon Knight". Arkivbild.

Foto: Joel C Ryan/AP/TT

Tv2022-03-31 05:00

– Jag vet, jag arbetar för mycket. Jag måste balansera jobbet och mitt privatliv. Jag har två små barn, nu ska jag försöka att prioritera familjen, säger den amerikanske skådespelaren till TT via Zoom.

I den nu aktuella Marvel-serien ”Moon Knight” spelar han Steven Grant, en före detta marinsoldat som lider av psykiska problem, och arbetar som souvenirförsäljare på ett museum. Han upptäcker att han delar kropp med legosoldaten Marc Spector, och med denna dubbla identitet i sig och krafter från en gammal egyptisk gud kastas han in i ett dödligt mysterium.

– Jag har alltid varit ett Marvel-fan, jag samlade på X-Men-tidningar. Men jag hade aldrig hört talas om Moon Knight. Figuren har funnits sedan 1975, och vem han är och vilka egenskaper han besitter har ändrats många gånger, beroende på författarna. Det där gav oss stor frihet när det gällde att skapa honom. Vi försökte att hitta hans kämpaglöd, säger Oscar Isaac.

Spelar dubbla roller

Både Marc och Steven spelas av Oscar Isaac, och att spela mot sig själv löste man på ett ”enkelt” sätt: hans bror Mike blev stand in i de scener där båda samtidigt är i bild. Sedan byttes Mike digitalt ut mot Oscar.

– På så sätt spelade jag mot en av de personer jag känner bäst.

”Moon Knight” gjordes som en avslutad serie i sex avsnitt, men Oscar Isaac ser gärna en fortsättning.

– Den här storyn skulle kunna fortsätta i evigheter.

Oscar Isaac är en oerhört flitig och ofta anlitad skådespelare. Vad är det som driver honom, vad är viktigast för honom när han blir erbjuden en roll?

Vill skapa något "speciellt"

– Att jag får möjlighet att skapa någonting som känns speciellt. Det är viktigare än vem som är regissör eller vilka mina motspelare är. Jag måste känna att jag får utrymme att skapa något nytt, säger han och fortsätter:

– Det är svårt att fatta beslut. Vad jag får göra är att föreställa mig hur ett visst projekt blir om det blir bra men också hur det blir om det går åt skogen. Och så får jag hoppas att jag väljer rätt.

Han är knuten till ett kommande projekt om inspelningen av ”Gudfadern”, men han tvivlar på att det blir av.

– Det kommer ju en tv-serie om samma ämne, så jag anar att vårt projekt inte kommer att göras.

I denna film skulle han ha spelat Francis Ford Coppola – ”det hade varit kul, Coppola är ju en filmisk gud”, säger han. Isaac har också en roll i Coppolas sedan länge aviserade film ”Megalopolis”.

– Vi får se. Det är inte säkert att den blir av. Just nu har jag inget på agendan. Mer än att vara pappa och vara med familjen.

Ethan Hawke, May Calamawy och Oscar Isaac på British Museum i London, där "Moon Knight" förhandsvisades för drygt en vecka sedan. Arkivbild.
Ethan Hawke, May Calamawy och Oscar Isaac på British Museum i London, där "Moon Knight" förhandsvisades för drygt en vecka sedan. Arkivbild.
Fakta: Oscar Isaac

Ålder: 43 år.

Bor: I New York.

Familj: Hustrun Elvira Lind, två barn.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare roller i urval: "Robin Hood", "Sucker punch", "Drive". "A most violent year", "Ex machina", "Star wars: The force awakens", "Star wars: The last jedi", "Star wars: The rise of Skywalker", "The card counter", "Dune", "Scenes from a marriage".

Aktuell: I "Moon Knight" som strömmas på Disney+ från den 30 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om