Under tidigt 90-tal fick Peter Dalle frågan om han ville regissera adventskalendern "Sunes jul". Han tackade nej.
Nu står han där, 30 år senare, och regisserar en serie om samma rollfigur. Skillnaden? Den här gången handlar det mindre om den ljushårige tjejtjusaren och mer om hans föräldrar.
– Boken jag läste handlade nästan bara om Sune och föräldrarna var perifera. Här skulle jag nästan säga att det är tvärt om. Det handlar mycket om Karin och Rudolf och deras vuxenkontakter, vad som sker på deras arbeten och vilka grannar de umgås med, säger Peter Dalle.
Inspelning i Jonsered
I familjen Anderssons villa är allt ombonat och vardagsrörigt in i minsta detalj: kladdiga ringar på soffbordet, teckningar på kylskåpet och galonbyxor slängda i hallen. Ett gyllene kvällsljus silar in genom fönstren, men skenet bedrar – klockan är strax efter lunch och ljuset kommer från omsorgsfullt justerade studiolampor.
I studion i Jonsered utanför Göteborg filmas alla scener i hemmet, som i serien är beläget i den fiktiva orten Glimmerdagg. En matchande villa finns en knapp mil bort i Lerum, där trädgårdsscenerna spelas in.
Laura Lindqvist, som spelar tonårsdottern Anna, konstaterar att det är många scener runt middagsbordet. Och många omtagningar innebär mycket mat.
– I dag åt vi falukorv. Det var inte det bästa vi har fått, men ändå gott, säger hon.
Mycket prestationsångest
Folke Axelsson Schulman, som spelar sexåriga Håkan, och Olle Einarsson, som spelar mellanbrorsan Sune, utgör resten av barnaskaran. Olle Einarsson har tidigare haft ett par mindre roller i filmer, men de gör alla tre premiär som huvudrollsinnehavare.
De var dessutom allihop fans av de tidigare Sune-filmerna redan innan de fick rollerna.
– Det är ändå lite läskigt. Tänk om svenska folket inte tycker att det är bra så att det blir liksom... Har jag gjort bort mig nu? säger Folke Axelsson Schulman.
Laura Lindqvist fyller i:
– Typ att de tycker att de förra skådespelarna som spelade samma roller var bättre.
Olle Einarsson däremot tycker inte att serien är särskilt lik filmerna.
– I de andra filmerna har Sune flörtat lite mer än vad han gör nu. Innan var det mer komedifilm, nu känns det mer som att det är likt "Solsidan".
Allvar i komedin
Två säsonger är beställda av "Familjen Andersson", men producenten Linus Stöhr Torell konstaterar skämtsamt att det lika gärna kan bli fjorton. För första gången har de fått tillåtelse av upphovsmännen till böckerna om Sune att låta rollfigurerna växa och åldras under seriens gång, och förhoppningen är att publiken ska få fortsätta följa familjen.
– Med min förutfattade mening om vad som gjorts i tidigare Sunefilmer så har det utspelat sig till exempel på en resa i Grekland, och så händer det något tokigt där och sedan åker de hem, säger Filip Berg, som spelar pappa Rudolf.
I en serie hinner publiken lära känna rollfigurerna på ett annat sätt, konstaterar han. Något som varit viktigt är att man som tittare ska se och tro på kärleken inom familjen, och inte bara tokigheterna. Särskilt mellan Rudolf och Karin.
– I stället för det klassiska att pappan är tokig och mamman står bredvid som "the voice of reason" och säger "inte igen" så är de en enad front, där båda har hela spektrumet. Ibland klantar hon till det och han får rädda, och vice versa, säger Filip Berg.
Regissören Peter Dalle framhåller att det krävs allvar för att göra komedi.
– Utan mörker finns inget ljus och vice versa. Om man vet att allt kommer att sluta roligt så tappar man intresset tycker jag, säger han och tillägger:
– I serien mår de verkligen dåligt när de mår dåligt och de älskar varandra, det var väldigt viktigt för mig att man tror på det. Annars orkar man inte se 20 avsnitt.