Första säsongen av "Paradise", med ett mer varierat urval av deltagare än föregångaren "Paradise hotel", har precis avslutats. Linnéa Sundberg kom in som joker och märkte direkt av att stämningen var annorlunda.
– Det var en helt annan dynamik i tidigare säsonger. Jag är tacksam att jag kom in i en grupp med såpass snälla människor, jag tror inte att jag hade vågat ta så mycket plats annars, säger hon.
Hon berättar att alla deltagare fick gå en nätbaserad kurs innan inspelningarna drog i gång, för att bättre kunna hantera situationer med mobbning och för att lära sig de nya spelreglerna.
– Det gjorde skillnad, när jag kom in i huset så kände jag att "så här ska jag inte bete mig och så här ska jag behandla folk". Det var inte ens tal om att agera som folk har gjort tidigare, säger hon.
"Snäll" kulceremoni
En del i den snällare framtoningen är att kulceremonin i slutet har gjorts om. Deltagarna kan välja att lita på varandra och dela på prissumman 500 000 kronor, eller att kasta kulan och då behålla allt själv.
I de senaste säsongerna gick de pengar som blev kvar om man kastade kulan på en lägre nivå till programmets övriga deltagare – och finalpartnern lämnades lottlös. Det fick till slut konsekvensen att kulan kastades i varje säsong. Pedro Lima och Linnéa Sundberg valde i stället att dela pengarna med varandra.
– Det är en speciell situation. Jag fick inte prata med Linnéa under själva finaldagen. Det pushas och ställs tusen frågor om ifall man kommer att kasta kulan. Men själv tänkte jag att jag ville avsluta snyggt. Det är klart att jag hade kunnat vara girig och behålla mer för mig själv, men jag hade ju redan vunnit.
Viaplays presschef Susanne Nylén säger skämtsamt att lite väl många glaskulor gick åt i gamla "Paradise hotel".
– Så det blev en del av det nya sparpaketet, att ingen får kasta kulan.
Hon fortsätter:
– Vi har haft väldigt fina deltagare i år och jag tycker att det säger mycket om det nya formatet att en ickebinär deltagare tar hem spelet. Tone Sekelius gör också ett kanonjobb som programledare och har nyligen kommit hem från Mexiko, där hon spelat in en andra säsong.
Utmanade rädslor
Under den första veckan i huset upplevde sig Pedro Lima först utstött av gruppen, då hen blev utan partner i det första valet.
– Rädsla och osäkerhet byggdes upp i mitt huvud och jag tänkte att ingen valde mig för att jag är ickebinär. Det var därför hela resan blev så givande, för att jag utmanade rädslorna. Under spelets gång blev det så att folk inte såg mig som ett hot och det kunde jag utnyttja senare. Mitt mål var att ta plats, synas och visa vem jag är och det fick jag också.
Både Pedro Lima och Linnéa Sundberg har märkt av reaktionerna på att programmet har blivit mer politiskt korrekt.
– Det finns vissa som nästan vill att jag ska be om ursäkt för att jag inte är en mentalt instabil person som går runt och slår folk i huvudet, säger Pedro Lima.
Linnéa Sundberg säger att hon hellre får den typen av kritik än blir utskälld av andra anledningar.
– Det är ju en smaksak vad folk gillar att se på tv. Om man tycker att det är så himla problematiskt att det är "pk" och man hellre vill se förnedrings-tv, då är det här inte programmet för dig.