Bröderna Ousman och Malik (Solomon Njie och Alieu Jeng) tampas med vanliga ungdomsbekymmer, som tunghäfta när ens flirt dyker upp, och allmän prestationsångest. Men till skillnad från andra tonåringar måste de också hålla utkik efter polisen, eftersom familjen är papperslös och gömmer sig i väntan på besked från Migrationsverket.
Grundfrågan i SVT:s nya sportdrama "En mot en" handlar om hårt arbete och talang – vilket väger egentligen tyngst?
– Vi lär oss från att vi är små att om du jobbar hårt kan du nå hur långt som helst. Men du kan jobba arslet av dig och kanske ändå inte tar dig dit, säger regissören Ahmed Abdullahi, och trycker på vikten av både tur och talang.
Lyckofokuserat samhälle
Han drar paralleller till vad "Zlatan-effekten" har gjort med en hel generation – ett slags etablerat narrativ för hur man lyckas när man kommer från knapra förhållanden.
Ibrahimovics framgångsresa återkommer även i annan populärkultur. R'n'b-artisten Cherrie sjunger till exempel raden "Han ska beckna eller bli som Zlatan" i sin uppgivna förortsskildring "Tabanja" från 2015.
– Zlatan jobbar hårt, men han har ju också en medfödd talang. I vår generation har det inte funnits någon som är så stor som Zlatan. Man kan försöka, men det är inte många som kommer att komma dit, säger Ahmed Abdullahi, och fortsätter:
– Vi lever i en värld där man bara pratar om lyckade människor, jag tycker att det finns någonting skevt i det. För varje lyckad person finns det flera som inte når målet. Är de misslyckade då?
Ahmed Abdullahi ser stora likheter mellan tv-seriens familj och sin egen, bland annat när det kommer till syskonjargongen, och hur föräldrarnas ord är lag. Men han har också upplevt samma ovisshet som präglar rollfigurernas liv. Abdullahi kom till Umeå som tioåring, efter att ha flytt kriget i Somalia.
– Jag vet hur det är att känna "bara jag får uppehållstillstånd kommer allting att lösa sig", när du inte har någonstans att fly tillbaka till, säger han.
– För varje nej fortsätter du att försöka, i hopp om att ett västerländskt land ska acceptera dig. Det är intressant utifrån hur Europa ser ut i dag, med kriget i Ukraina. Man har öppnat sina hjärtan och sina gränser för ukrainska flyktingar, jag önskar att det var så för alla som flyr krig och förföljelse, säger han.
Aktuell med ny film
Ahmed Abdullahi gled in på filmskapandet av en slump. När han pluggade upp sina gymnasiebetyg på en folkhögskola upptäckte han skolans filmlinje, vilket senare ledde vidare till studier vid Stockholms konstnärliga högskola. Några år senare vann han en Guldbagge för kortfilmen "Martyren".
Utöver "En mot en" är Ahmed Abdullahi på väg att debutera med sin första långfilm, ett mörkare sportdrama om en ensamstående mamma som försöker bli MMA-mästare.
– Varje gång jag tar mig an en berättelse tänker jag, "Vilket unikt fönster kan jag öppna så att publiken känner igen sig, och samtidigt erbjuda detaljer och dofter de inte känner igen?" säger Ahmed Abdullahi.
"En mot en" har premiär på SVT Play den 27 mars.