Steget från hyllad film och Oscarsstatyett till skandinavisk tv-serie låter kanske rätt långt.
Men Thomas Vinterberg har försökt att hålla fast vid ett råd han fick av regissörskollegan Ingmar Bergman för drygt 20 år sedan.
– Det kan hända två saker när man har premiär på en film. Det ena är att man gör fiasko och blir helt paralyserad, säger Thomas Vinterberg till TT.
– Eller ännu värre! Man kan göra succé och då blir man bara förvirrad. Så Ingmar lärde mig att man alltid ska välja sitt nästa projekt innan man har premiär.
Sagt och gjort. Trots att "En runda till" vann en Oscar i fjol har den danske stjärnregissören avstått från andra förslag – inklusive "handfasta erbjudanden" – och hållit fast vid sitt val.
Även om det blev en tv-serie i stället för film den här gången.
Thomas Vinterberg började med manuset till "En familj som vår" för flera år sedan. Sedan dess har verkligheten förändrats radikalt, konstaterar han.
– Vi började skriva det här manuset innan det var covid och innan det var krig i Ukraina. Plötsligt har världen kommit väldigt nära det vi har skrivit, säger Vinterberg.
– Det finns scener som vi har behövt ta bort, till exempel en scen som skulle ha utspelat sig i Kiev i Ukraina. Världen har ryckt väldigt nära.
Danmark under vatten
I "En familj som vår" svämmas Danmark över och hela landet måste evakueras. Fast egendom tappar allt sitt värde, kvar blir bara tomma byggnader och städer.
Men Thomas Vinterberg vill inte kalla det för en katastrofserie.
Tvärtom. Serien handlar i stället om att lämna allt bakom sig och om att tvingas ta avsked från både vänner och familj.
– Det är ett slags tankeexperiment, där vi tittar på hur vi som bor i Skandinavien skulle klara oss som flyktingar, hur vi känslomässigt skulle klara att skiljas från dem vi älskar, säger han.
Intill ett rostigt skjul och några slitna båtar vid Vänern står Laura (Amaryllis August) och talar i telefon i ett försök att ta sig ombord på ett flyktingfartyg. I bakgrunden blåser kalla vindar över vattnet utanför östra hamnen i Lidköping – som i serien får föreställa en rysk hamn.
För Laura handlar det bland annat om det svåra valet mellan att flytta med pappan och hans nya fru till Paris – dit även hennes pojkvän Elias (Albert Rudbeck Lindhardt) ska resa – eller med mamman till Rumänien.
– Serien kan nog vara en ögonöppnare för folk. "Vad skulle hända om jag hamnade i den här situationen?", säger Amaryllis August.
Ny August
Känns efternamnet igen? Den 19-åriga danskan, som gör skådespelardebut i "En familj som vår", är dotter till regissören Bille August och skådespelaren Sara-Marie Maltha och halvsyster till bland andra Asta Kamma August, som också har en roll i serien.
– Det känns väldigt surrealistiskt. Jag tror inte att det gått upp för mig än. För när vi jobbar är det som en liten familj, det känns ganska internt. Så man glömmer lite att det ska ut och att andra ska se det, säger Amaryllis August.
Inspelningen – det ska totalt bli sex avsnitt – har hunnit drygt halvvägs när teamet öppnat upp för en pressdag i Lidköping.
Albert Rudbeck Lindhardt, som var med även i "En runda till", konstaterar att insatserna kanske höjts lite av att Thomas Vinterbergs senaste projekt belönats med en Oscar.
– Jag var ju inte så mycket med i filmen. Men nu har jag ju fått chansen på riktigt. Det är häftigt att få vara med och se vilken bra regissör han är. Jag är ett stort fan, säger 21-åringen.
– Man känner ju lite… nej, det är ingen press egentligen. Jag är bara glad att vara med.
Tragik och succé
Thomas Vinterberg själv, stärkt av Ingmar Bergmans råd, känner inte heller någon större press efter framgångarna.
I bakgrunden finns även hans 19-åriga dotter Idas död i en bilolycka 2019, just när inspelningarna av den hyllade filmen hade börjat.
– Mitt liv har varit fullt av många stora händelser, både tragiska och åt andra hållet de senaste åren. Det sätter det här med succé lite i perspektiv, säger han.
– Det har varit åt båda hållen, så nej, press tänker jag inte på. Men det är klart att det kommer en press när det närmar sig premiär. Det är verkligen värst när man är färdig, för då kan man inte göra mer.