Från teatern i Sverige till Apples stordrama

Skådespelaren Bahador Foladi har levt större delen av sitt liv på teaterscenen. Men film- och tv-världen lockar, och nu är han klar för en roll i säsong två av Apples spiondrama "Teheran". ‒ När jag fick veta att Glenn Close medverkar kände jag att jag inte kan tacka nej, säger han.

Bahador Foladi i en scen ur dramaserien "Maskineriet". Snart syns skådespelaren även i Apple tv+ spiondrama "Teheran". Pressbild.

Bahador Foladi i en scen ur dramaserien "Maskineriet". Snart syns skådespelaren även i Apple tv+ spiondrama "Teheran". Pressbild.

Foto: Anders Nicander

Tv2021-10-17 06:00

Bahador Foladis hjärta bultar för teater. Det var för att kunna "beträda plankorna" som han en gång i tiden hoppade av skolan, och det är för nerven som mötet med publiken innebär som hans låga brinner än i dag.

Till vardags är skådespelaren del av den fasta ensemblen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, men på senare tid har han också synts i fler och fler svenska tv-serier. Roller i "Sthlm rekviem", "Gåsmamman", "Box 21" och "Maskineriet" har följt på varandra, och snart kommer en ännu större publik att kunna se Bahador Foladi i dramaserien "Teheran" på Apple tv+.

‒ Jag kommer nog aldrig att klippa banden till teatern, jag lever för teaterscenen, säger han.

‒ När man jobbar utomlands märks det att de har mycket större respekt för skådespelare som har stått på scen än för dem som inte har gjort det. Så är det inte i Sverige.

"Är en dröm"

Bahador Foladi har tackat nej till film- och tv-jobb utomlands tidigare eftersom det har krockat med arbetsschemat på teatern. Men spionserien innebar ett erbjudande som han inte kunde motstå: Chansen att medverka i samma produktion som Glenn Close.

‒ Hon är fantastisk, jag har sett henne i många filmer. Att få komma i närheten av en skådespelare av den kalibern är en dröm som går i uppfyllelse, säger han.

En av nyckelpersonerna i Foladis kliv från scenen till rutan är regissören Richard Holm, som han har samarbetat med i "Johan Falk"-filmer, "Gåsmamman" och nu senast "Maskineriet".

Han känner sig djupt tacksam över regissörens fortsatta förtroende.

‒ Vårt samarbete känns verkligen genuint och väldigt speciellt. Han frågade mig bara om jag ville vara med i "Maskineriet". Det var en liten roll inledningsvis, men den har blivit större i säsong två.

Inspirerad av vännerna

En annan inspirationskälla är vännerna och skådespelarkollegorna som med framgång börjat jobba i filmer och tv-produktioner utomlands, däribland Joel Kinnaman.

‒ Han har lyckats, men det hade aldrig slagit mig att jag också kan göra det förrän min vän Kristofer Kamiyasu fick en liten roll i filmen "The hitman's wife's bodyguard". Då tänkte jag om han kan lyckas så kan jag också göra det.

På grund av den täta sekretessen som råder kring produktionen av "Teheran" får skådespelaren inte avslöja någonting om vare sig handlingen eller vidden av hans egen medverkan i den.

Men en sak vet han: Oavsett hur film- och tv-karriären artar sig står han mycket snart på Kulturhuset Stadsteaterns scen igen.

‒ Folk som söker sig till teatern gör det inte för ära och berömmelse. Jag är en vanlig människa som älskar att skådespela, säger Bahador Foladi.

När Bahador Foladi fick höra att Glenn Close ska vara med i säsong två av "Teheran" tackade han ja till en roll direkt. Arkivbild.
När Bahador Foladi fick höra att Glenn Close ska vara med i säsong två av "Teheran" tackade han ja till en roll direkt. Arkivbild.
Fakta: Bahador Foladi

Född 1982.

Scendebuterade i pjäsen "Naturligtvis (handlar det om kärlek)" på Angereds teater 2001.

Slog igenom i Jonas Hassen Khemiris pjäs "Invasion" på Kulturhuset stadsteatern i Stockholm 2006.

Har även spelat på bland annat Göteborgs stadsteater och Dramaten innan han blev del av den fasta ensemblen på Kulturhuset Stadsteatern.

Film- och tv-roller i urval: "Johan Falk: Leo Gaut", "Gåsmamman", "Vita folket", "Sthlm rekviem", "Box 21", "Maskineriet".

Säsong två av "Teheran" har premiär under 2022 på Apple tv+.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!