Den 2 december är det premiär för "Toppen", en komediserie i politikens värld och den första stora seriesatsningen Amazon Prime Video gör på svenskspråkigt material.
Robert Gustafsson gör en av huvudrollerna som Kaminsky, spindeln i nätet som styr och ställer i partiet DSP, bland annat med välfärdsministern Roxanne, spelad av Sissela Benn, och hennes medarbetare.
– Han är en person vars bokhylla består av böcker från andra världskriget och han längtar tillbaka till kalla kriget, då staten kunde bestämma saker som folk inte behövde veta. Hans metoder är inte alltid så rumsrena, eller politiskt korrekta, berättar Robert Gustafsson.
Bush och Carola
Välfärdsministern Roxanne blir ett av partiets vallokomotiv och vill gärna stiga i graderna.
– Hon är väldigt hungrig och väldigt driven – men totalt inkompetent, säger Sissela Benn.
Hon letade först bland lokala politiker i Skåne och höjde sedan blicken till utlandet för att hitta inspiration till sin rollfigur. Och fastnade för George W Bush.
– Han är så otroligt underhållande. Men samtidigt någon man kunde tycka om. Han kan vara väldigt flummig, men han har glimten i ögat.
– Och så lite Carola också.
TT: Varför Carola?
– Hon är ju också lite "outspoken" och egen. Hon är som ett väsen nästan, men med ett jättestort hjärta. Carola är ju en helt otrolig gudinna jämfört med Roxanne, men jag tror att hon skulle vilja vara som Carola, säger Sissela Benn.
Robert Gustafsson har varit en känd komiker i snart 35 år, men säger att politisk satir egentligen aldrig har roat honom, eftersom han kom fram som en del av den ironiska generationen på 90-talet, "då man skulle driva med allt och alla, oavsett vad du hade för status".
– Så det här aldrig legat för mig, men det här är renodlad komediserie i politisk miljö, så man ska inte se tydliga pikar. Sedan råkar det blir så att verkligheten överträffar dikten. Det är ju tyvärr så här det ser ut, säger han.
Nazistsketch viral
I höst blev en drygt 20 år gammal sketch med Robert Gustafsson från krogshowen "Glenn Killing på Grand" viral och upplockad i valrörelsen. Det handlar om den gamla damen som 1932 röstar på nazisterna, trots alla invändningar från intervjuaren, spelad av Henrik Schyffert.
– Jag har aldrig fått så mycket mejl och förfrågningar som om den. Jag tror den är med i sex eller åtta lokalrevyer just nu, säger Robert Gustafsson och ler.
– Jag minns att tanken var att göra som ett slags "Fem myror är fler än fyra elefanter"-sketch. Den skulle vara väldigt barnsligt övertydlig, fast i en allvarlig kontext som Nazityskland.
Sketchen handlade där och då om att driva med tyskar i allmänhet. Det politiska har publiken tolkat in i efterhand, enligt Robert Gustafsson.
– Nej, det var absolut inte tänkt så.
– Hade någon sagt till oss i dag att den där skulle bli stor hade vi tagit bort den. Vi ville absolut inte vara politiska. Det fanns ingen sådan tanke.