Det är ingen hemlighet att Leif GW Perssons "Det som göms i snö" är inspirerad av verkliga händelser. Den första säsongen kretsade kring en man som tog på sig flera mord, utan att ha begått dem. Man behöver inte vara professor i kriminologi för att ana att Thomas Quick/Sture Bergwall-historien har funnits i serieskaparnas bakhuvud.
När Kalla fall-gruppen är tillbaka, med Robert Gustafssons rollfigur i spetsen, är det högste polischefen som beter sig misstänkt. Trots ett brinnande engagemang för jämställdhet inom poliskåren tycks mannen begå brott mot kvinnor på sin fritid. Inte alls olikt härvan med verklighetens Kapten klänning.
Slipper skjuta folk
Leif GW Persson ligger bakom idén till serien och var själv verksam inom polisväsendet när Göran "Kapten Klänning Lindberg greps.
– Ibland överträffar verkligheten dikten, eller gör i alla fall goda försök till att tävla med fantasin. Göran Lindberg är en sådan, en inkarnation av en dubbelnatur. Samtidigt som han gjorde "det där" är han ju den främsta förkämpen för kvinnors rättigheter inom polisväsendets historia, säger han.
Till skillnad från många andra kriminalserier håller "Det som göms i snö" sig borta från fartfyllda actionscener och explosioner. Robert Gustafsson och Leif GW Persson menar att det inte är ovanligt att en polis aldrig behöver avfyra sitt tjänstevapen under sin karriär.
– Så ser verkligheten ut. I serier är det snedvridet med massor av biljakter och folk som skjuter. Men allting händer egentligen här, säger Robert Gustafsson och pekar mot huvudet och hjärtat.
Han får medhåll från Leif GW Persson.
– Det är inte så att man ligger i en stor hög och brottas, man skickar brev till folk och ringer dem på telefonen. Och då tänkte jag, vem är bättre på att gestalta det än Robert, säger han.
Vardagliga dråpligheter
Den pensionerade professorn i kriminologi lyfter fram brittiska produktioner som ett bra exempel på actionfria spänningsserier.
– De har fenomenala förhör i sina polisserier, som är så laddade att det är sanslöst. Det driver handlingen framåt, medan vi i Sverige har en pyroteknikvariant, bilar exploderar, folk kastas flera meter och blir skjutna. Det är tjatigt, säger han.
Robert Gustafsson, som ursprungligen kommer från komikersvängen, hade inga problem med att ta sig an rollen som en allvarlig polis. Samtidigt påpekar han att alla filmer ("utom möjligtvis "Doktor Zjivago" från 1965"), innehåller någon typ av glädje eller humor. I "Det som göms i snö" har de jobbat för att smyga in vardagliga komiska situationer.
– Livet består både av glädje och av sorg. Vi har försökt att inte glömma bort det, utan har med lite dråpligheter, säger Robert Gustafsson.
"Det som göms i snö" har premiär den 19 september på Viaplay.