När den första säsongen slutade hade Anne Lister och hennes älskade Ann Walker ingått vad de själva menade var ett äktenskap. I säsong två på HBO Max får vi följa hur de försöker leva tillsammans i en tid då den sortens kärlek mellan kvinnor betraktas som någonting helt otänkbart.
– Att vi fick göra en andra säsong beror på det fantastiska gensvar som vi fick på den första, säger manusförfattaren Sally Wainwright till TT.
– Inte minst har lesbiska kvinnor hyllat serien. Den har gjort ett så stort intryck att man i början av april har en Anne Lister-festival i Halifax i Yorkshire, där hon föddes. Hon har blivit ett bevis på att gaykvinnor har en historia. På väldigt många sätt har hon blivit en fantastisk förebild.
Smartare än männen
Anne Lister föddes 1791. Under åren hade hon kärleksförhållanden med en rad kvinnor. Hon var en duktig och intelligent affärskvinna som var framsynt och som ofta drog på sig männens vrede då hon visade sig vara betydligt smartare än vad de var i affärer.
I början av 1830-talet inledde Anne Lister ett förhållande med en annan godsägare, Ann Walker. 1834 tog de nattvarden tillsammans och efter det betraktade de sig som gifta. Kyrkan är nu en minnesplats för det första lesbiska giftermålet i England.
Suranne Jones, känd från bland annat "Scott & Bailey" och "Vigil", spelar Anne Lister. Hon konstaterar att hon dras till att spela kvinnor som har "en stor känslig räckvidd".
– Som både är sårbara och oerhört modiga. Jag visste lite, men inte mycket, om Anne Lister när Sarah undrade om jag ville läsa för rollen. Jag tror inte hon riktigt visste vem hon ville ha, det finns så många sidor av Anne Lister. Det tog tid innan vi "hittade" henne, men nu säger Sarah att hon inte kunnat tänka sig någon annan.
Dechiffrerade hennes dagböcker
Anne Lister lämnade efter sig en rad dagböcker, skrivna mellan 1806 och 1840 – omkring en sjättedel av dem med chiffer. Koden knäcktes av en släkting i början av 1900-talet, men innehållet om Listers kärleksförhållanden ansågs så känsligt att det dröjde till 1980-talet innan de gavs ut.
– Jag fick läsa det som hittills är översatt av den dagbok i chiffer som Anne skrev. Jag blev guidad runt i det hus där de två bodde. En historiker hjälpte mig med att tala om det sexuella i 1830-talets England, berättar Suranne Jones om processen inför inspelningarna.
– Att två kvinnor kunde ha ett sexuellt förhållande ansågs helt främmande på den tiden. Det här var en tid då homosexuella män hängdes, men det fanns ingen brottsbeskrivning när det gällde kvinnor, för det ansågs så otänkbart att det kunde förekomma.
Wainwright, Jones och Sophie Rundle, som spelar Ann Walker, vill väldigt gärna göra fler säsonger av "Gentleman Jack".
– Vill man veta vad som händer så går det ju att googla fram det. Allt finns att läsa på internet. Jag tycker att det skulle vara oerhört spännande att få fortsätta berätta om dessa två fantastiska kvinnor.