Hon tar över "Sveriges värsta bilförare"

"Sveriges värsta bilförare" har rullat i gång igen. Ny programledare är Gry Forssell, som tar över efter sin gamle kollega Adam Alsing. –Jag gör det här på mitt sätt men det är klart att jag tänker på honom.

Gry Forssell blir ny programledare för "Sveriges värsta bilförare". Arkivbild.

Gry Forssell blir ny programledare för "Sveriges värsta bilförare". Arkivbild.

Foto: Sören Andersson/TT

Tv2021-10-16 11:15

Inspelningen av den nya säsongen har bara börjat men två bilar, minst, har redan gått sönder, berättar Gry Forssell på telefon.

Hon har precis kommit från Mix Megapol, där hon sänder morgonshowen "Gry Forssell med vänner" varje vardag, till sminket på "Sveriges värsta bilförare", som hon är nybliven programledare för.

– Jag tycker att det är så roligt att programmet får komma tillbaka och att det är jag som får göra det, på mitt sätt. Vi skrattar så mycket varje dag. Men det är ju också läskigt att våra deltagare är ute på vägarna, säger Gry Forssell.

TT: Hur dåligt kör de?

– Jättedåligt. De kör verkligen jättedåligt, det är inte klokt. Det blir ju uppgiften för mig, att klura på hur man kan balansera att det här är underhållning men att det också är allvarligt, för det är ju på riktigt, de har körkort.

Sämsta föraren koras

"Sveriges värsta bilförare" går ut på att sålla fram vem som är den sämsta föraren under säsongen. För publiken blir det om inte annat kul att jämföra sig och få tänka – "så där dåligt kör i alla fall inte jag."

– Det är ju så att majoriteten av oss som kör bil tror att vi kör bättre än majoriteten, säger Gry Forssell.

TT: Hur bra är du själv på att köra bil?

– Jag kör ju bra, haha. Jag har haft körkort sedan jag fyllde 18 och har alltid tyckt att det har varit kul att köra alla typer av fordon, traktor, bil, skoter, vad som helst.

Bröt allt samarbete

Anders Öfvergård hade egentligen officiellt tagit över som programledare för programmet men så blev det inte sedan TV4 bröt allt samarbete med honom i september.

Gry Forssell påpekar att det som hände innan hon klev på produktionen inte är något som hon kan uttala sig om.

– Det har ju inte med mig att göra. Jag fick frågan om jag ville göra programmet och det ville jag. Då ringde jag Anders först, vi känner ju varandra, för att kolla av läget och se att allt var coolt mellan oss och det var det.

En annan person som är starkt förknippad med "Sveriges värsta bilförare" är Gry Forssells före detta radio-kollega Adam Alsing, som var programledare i flera säsonger, och som gick bort i april i fjol.

"Skräckblandad förtjusning"

– Jag tänker på honom, förstås. Jag minns ju hur det var när vi jobbade på radion och han skulle åka iväg efteråt och spela in "bilförarna". Och nu är det jag som gör samma sak, säger Gry Forssell och fortsätter:

– Han brukade berätta om hur roligt han hade på inspelningarna med deltagarna men också hur han kände en sådan skräckblandad förtjusning. Nu känner jag likadant.

Deltagarna kommer att prövas hårt med en rad nya tuffa utmaningar, bland annat ska de upp på en strömförande tågräls, tävla i en parallellbackduell och balansera med en bil på en vippbräda.

Expert under säsongen är körskolläraren Pernilla Theorin, som grundat sin egen trafikskola. Poddaren Edvin Törnblom är också med på ett hörn och ska följa deltagarna från ett kommentatorsbås och reagera på vad som händer i bilarna.

– Han verkar oerhört bilintresserad och väldigt rolig. Det ska bli kul att lära känna honom och se honom sätta sin guldkant på programmet, säger Gry Forssell.

"Sveriges värsta bilförare" har premiär den 14 april 2022 på TV4 och kommer att sändas i åtta avsnitt.

Edvin Törnblom och Gry Forssell jobbar ihop i "Sveriges sämsta bilförare". Pressbild.
Edvin Törnblom och Gry Forssell jobbar ihop i "Sveriges sämsta bilförare". Pressbild.
Fakta: Sveriges värsta bilförare

Tillbaka på TV4: Inför denna säsong har TV4, som ursprungligen sände programmet, köpt tillbaka sändningsrättigheterna från Kanal 5.

Tidigare programledare: Linda Lindorff, Hans Fahlén, Adam Alsing.

Programidé: Kommer ursprungligen från Storbritannien ("Britains worst driver") men serien har även sänts i Kanada och USA. Tanken är att kora den sämsta bilföraren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!