"Idol"-Lana: Det Àr "hard core"

Till en början höll Lana Sulhav pĂ„ att bryta ihop av scenskrĂ€ck i TV4:s "Idol". Numera stĂ„r hon stabilt pĂ„ scenen, men kampen Ă€r inte över. –Det krĂ€vs en veckas förberedelse för att fĂ„ bort den vĂ€rsta skrĂ€cken, sĂ€ger hon.

Lana Sulhav upptrÀder med lÄten "Ain't no sunshine" av Bill Withers i "Idol".

Lana Sulhav upptrÀder med lÄten "Ain't no sunshine" av Bill Withers i "Idol".

Foto: Erik Simander / TT

Tv2021-10-28 08:03

Lana Sulhav tvekade lÀnge pÄ om hon skulle vÄga satsa pÄ sin stora dröm, musiken. I Är tog hon steget, sökte till "Idol", och Àr nu en av tio kvar i tÀvlingen.

– Emotionellt har det varit upp och ned, pang pĂ„. Det Ă€r första gĂ„ngen jag stĂ„r pĂ„ en scen, det Ă€r live, man fĂ„r kritik och ska bli bedömd. Det Ă€r inga "baby steps", det Ă€r verkligen "hard core, nu kör vi, all in", konstaterar Lana Sulhav.

I början av"Idol"-resan led 23-Ă„ringen av rejĂ€l scenskrĂ€ck. Även om hon numera ser sjĂ€lvsĂ€ker ut under fredagsfinalerna har rĂ€dslan inte försvunnit. För att stĂ„ ut jobbar hon med sina tankar och försöker att acceptera att scenskrĂ€cken alltid kommer att finns dĂ€r.

– Det Ă€r mycket mental trĂ€ning som krĂ€vs för att stĂ„ dĂ€r pĂ„ en fredagsfinal, mycket affirmation, meditation och andningstekniker. Sedan hjĂ€lper det att vi repar totalt fyra gĂ„nger pĂ„ scenen, dĂ„ blir min kropp van, sĂ€ger hon.

Tre systrar i rutan

Lana Sulhav Àr uppvuxen i en kreativ familj. Hennes ena syster Shada-Helin Sulhav Àr skÄdespelare och har bland annat synts i tv-serien "Innan vi dör". Hennes andra syster Shilera Sulhav Àr en av deltagarna i Ärets "Bachelor".

– Vi hĂ„ller alla tre med varandra om att det Ă€r svĂ„rt att vara framför kameror i allmĂ€nhet. Min syster som Ă€r skĂ„dis sĂ€ger att det Ă€r mycket lĂ€ttare att vara en karaktĂ€r framför kameran Ă€n att vara sig sjĂ€lv, sĂ€ger Lana Sulhav.

Samtidigt konstaterar hon att deras tv-erfarenheter skiljer sig Ă„t.

– Det Ă€r olika bubblor och olika typer av reality, men vi stöttar varandra mycket i det hĂ€r. Vi förstĂ„r hur det kan kĂ€nnas att vara i en vĂ€rld dĂ€r du Ă€r med i tv och syns, sĂ€ger hon.

Juryn bestÀmmer lÄtar

En annan skÄdespelare som Lana Sulhav rÀknar som familj, Àr "Snabba cash"-huvudrollsinnehavaren Evin Ahmad, som har dykt upp i "Idol"-publiken under sÀsongen för att visa sitt stöd.

– Vi har vuxit upp med varandra, vĂ„ra familjer Ă€r jĂ€ttenĂ€ra. Vi sĂ€ger att vi Ă€r slĂ€ktingar Ă€ven om vi inte Ă€r det. VĂ„ra pappor kom hit tillsammans, umgicks och skaffade barn, sedan har vi vuxit upp tillsammans, sĂ€ger Lana Sulhav.

I veckans "Idol" Àr det juryn som vÀljer vilka lÄtar artisterna ska sjunga och för Lana blir det "Ain't no sunshine" av Bill Withers.

– Det kĂ€nns som att jag kommer att kunna göra den lite lekfull, lite mer Lana-vibes, sĂ€ger hon.

TT: Vad tror du om dina vinstchanser?

– Jag har verkligen ingen aning. Det gĂ„r upp och ner, det Ă€r sĂ„ svĂ„rt att veta vad svenska folket tĂ€nker.

Lana Sulhav Àr inte den enda i slÀkten som syns pÄ tv just nu. Hennes ena syster Àr med i realityserien "Bachelor", och hennes andra syster Àr skÄdespelare.
Lana Sulhav Àr inte den enda i slÀkten som syns pÄ tv just nu. Hennes ena syster Àr med i realityserien "Bachelor", och hennes andra syster Àr skÄdespelare.
Fakta: Veckans lÄtar

Erik Elias Ekström – "You’re beautiful" av James Blunt

Lana Sulhav – "Ain’t no sunshine" av Bill Withers

Birkir Blér – "Leave the door open" av Silk Sonic

Amena Alsameai – "Ocean eyes" av Billie Eilish

Philip Ström – "Against all odds (Take a look at me now)" av Phil Collins

Fredrik Lundman – "I want it that way" av Backstreet Boys

Jacqline Mossberg Mounkassa – "Stay" av Rihanna & Mikky Ekko

Daut Ajvaz – "U got it bad" av Usher

Annika Wickihalder – "Take me to church" av Hozier

Sunny Taylor – "Skate" av Bruno Mars

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!