Internatskolor är på tapeten just nu, i alla fall i fiktionens värld. I början av sommaren hade Netflixs "Young royals" premiär, och när Viaplay presenterar sin hösttablå finns "Zebrarummet" med, som är baserad på en idé av Henrik Schyffert.
När en av eleverna på anrika Tuna Kvarn hittas död riktas misstankarna genast mot en närliggande förortsskola. Samtidigt börjar övergreppsfilmer spridas som skvallrar om att allting inte står rätt till bland rikemansungarna.
Henrik Schyffert gick själv på kommunala Märsta gymnasium, som då och då samarbetade med internatet Sigtunaskolan. Han beskriver internatfesterna "som att åka till Olympen".
– När man är 15 vill man bara träffa tjejer och det var så spännande med de där tjejerna som luktade parfym, riktig parfym, säger Henrik Schyffert.
TT: Vad är det som är så kittlande med internatskolor?
– Att det är som ett akvarium. Det är kul att titta på akvarier eftersom man stoppar de vackraste fiskarna i ett avgränsat område. Resten av oss är som Mälaren, det är inte så jävla kul att titta ner i Mälaren, säger Henrik Schyffert.
Mörkar pennalism
Förutom att ligga bakom idén spelar han även Carl, som styr skolan och försöker mörka pennalism, mobbning och andra skandaler. Det är en skrämmande bild som målas upp av den svenska överklassen. Carl försöker skapa band mellan och till eleverna för att i framtiden kunna dra nytta av elitfamiljerna.
– Det är så det fungerar. Folk som har gått i de här skolorna är kompisar för livet, medan vi på Märstagymnasiet inte är det. Gubben Carl fattar det, säger Henrik Schyffert.
Hannah Widell och Amanda Schulmans romantrilogi, som började med "Försoningen" 2019, kommer nu som tv-serie på Viaplay. "Två systrar" följer Alicia (Dilan Gwyn) och Vanessa (Julia Ragnarsson), som trots glamorösa liv med eftertraktade mediejobb i Stockholms innerstad inte är lyckliga. Att berättelsen på något sätt skulle omvandlas till rörlig bild var planen hela tiden, berättar författarna.
– Vi skrev faktiskt böckerna för att vi egentligen ville att det skulle bli en dramaserie. Vi hade aldrig gjort en serie tidigare, men vi har skrivit en bok, säger Amanda Schulman.
Bråkande systrar
Det var innan "streamingboomen" hade kommit igång på allvar, påpekar Hannah Widell, och berättar att systrarna sålde filmrättigheterna redan innan de börjat skriva.
Handlingen är delvis inspirerad av Schulmans och Widells liv, och anledningen till rollfigurernas olycka beror ofta på kärleksproblem – vem ska man vara tillsammans med, om man ens ska vara tillsammans med någon? Samtidigt är systerskapet centralt i berättelsen.
– Även om man bråkar och är osams är det en otrolig trygghet att ha den där systern, även om man inte alltid vill ha henne, säger Hannah Widell.
Liv Mjönes dyker upp som i Viaplays internationella miniserie "The holiday" i höst. Serien skildrar en 40-årsfest på Malta och är baserad på TM Logans bästsäljande roman med samma titel. Liv Mjönes beskriver den som en thriller.
– Man känner att någonting är skumt hela vägen, men man kan inte sätta fingret på vad det är. Samtidigt är de människor mitt i livet som kämpar med att hålla ihop äktenskap och ha bra förhållanden till sina barn, säger hon.
Under Viaplay-hösten återförenas även delar av Lorrygänget. Suzanne Reuter, Johan Ulveson och Claes Månsson är några av skådespelarna som dyker upp i "Suedi". Manuel Concha har både regisserat och skrivit manus till filmen, som följer förortskillen Mahmut (Kardo Razzazi) som lyckas förverkliga sin dröm: att bli sedd som svensk.